אזכרה לאבא ליום השנה הראשון

ברצוננו לקיים אזכרה לשנה ראשונה,בבית הקברות ולאחר מכן לעלות לבית האמא ללימוד וסיום משניות באותו יום. מכיוון שהאזכרה תהיה אחה"צ רצינו לברר עד מתי נחשב בו ביום -שעת שקיעת החמה צאת הכוכבים או מועד אחר כדי שייחשב לאותו יום שבו נפטר(י"ז באדר)

בנוסף לכך רצינו לשאול לגבי אמירת קדיש אצל אשכנזים :האם חתנים שאומרים קדיש במשך שנת האבל על החותן(כי אין בן שיגיד)מחויבים להגיד 11 חדשים או שנה שלימה?

תודה מראש .

תשובה:

שלום רב

יום הפטירה הוא עד שקיעת החמה. רבים נוהגים לעשות את האזכרה בלילה שלפני העליה לקבר וכך הכל בסדר, אבל צריך לדעת שהסעודה אינה חיוב גמור ואם לא מסתדר לכם אחרת גם כך זה בסדר, והעיקר שהעלייה לקבר תהילים לימוד צדקה ותפילות לפני העמוד יהיו ביום הפטירה עצמו.

כיון שגם החתן חייב בכבוד חמיו נראה שיש לומר רק 11 חודש [לגבי אדם אחר זו מחלוקת כיון שעיקר הטעם שלא אומרים כל ה12 חודש הוא משום שלא נאה שהבן מחזיק את אביו כרשע חלילה זקוק לכפרה בגהנום 12 חודש, ובאדם אחר אין כל כך חשש זה].