מנהגי יום סיום שנת האבל

בס"ד

לכבוד הרבנים,
סבתי ע"ה נפטרה ונקברה ב-כ"ד בטבת התשע"ד.
1. מסיימים לומר קדיש ב-כ"ד בחשון התשע"ד – האם ביום זה אומרים עוד את הקדיש, או שהקדיש האחרון נאמר במנחה של כ"ג בחשון?
2. מתי לערוך לימוד וסעודה לעילוי נשמתה – בתום 12 חודש (כ"ד בכסלו) או בתום 13 חודש (כ"ד בטבת)?
3. במצבתה רשום "חנה אודל". ראיתי בכתובתה שרשום "חנה האדעל" – האם יש בזה בעיה? כמו כן, אלו אותיות של שמה לומר מפרק קי"ט באזכרה – לפי השם "חנה אודל" או לפי השם "חנה האדעל"?
4. אם אות חוזרת בשם הנפטר מספר פעמים – האם לומר את האות ממזמור קי"ט פעם אחת או כפי מספר הפעמים שמופיעה האות בשם?

בברכה רבה.

תשובה:

שלום רב

1. מסיימים בכ"ג בחשון.

2. יש לערוך את הזכרה בסיום ה12 חודש ויש מהדרים לעלות לקבר גם בסיום ה13 חודש.

3. הכיתוב על המצבה אינו עקרוני מאוד, לכתחילה תמיד כדאי לכותבו כהלכה, אבל אין חיוב למחוק אם זה כרוך בטירחה יתירה. את הפסוקים יש לומר כפי הכתוב בכתובה.

4. יש לומר את הפסוקים לפי אותיות השם גם כשהם חוזרים פעמיים.

בשורות טובות.