אמירת ברוך שם לתיקון ברכה לבטלה – פעם אחת או על כל שם בנפרד?

שלום וברכה כבוד הרב ושניכתב וניחתם לחיים מאושרים מלאי מצוות אמונה, שמחה אושר עושר, ביטחון בריאות וכל טוב

בירכתי בטעות ברכת המזון כמעט בשלמותה (הגעתי לרחמן+ כמדומני) על טורטיה מקמח חיטה
האם צריך להגיד ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד על כל שם לבטלה? או פעם אחת?
והאם אפשר לאחר שעבר כבר חצי שעה + כמדומני
ושתיתי בזמן הזה, ואני עכשיו כנראה אתעסק עם דברים שאני צריך.

האם זה נחשב כשבועה?
ואם זה גרוע יותר מנדר?

תודה רבה כבוד הרב!!!

תשובה:

שלום רב

לכתחילה יש לומר ברוך שם כבוד מיד לאחר הזכרת השם לבטלה, אולם, אם שכח לאומרו מיד או שהוא נמצא במקום שאינו רשאי לדבר כמו באמצע התפילה, יש לאומרו אחר כך. נחלקו הדעות אם יש לומר בנפרד על כל שם שהזכיר או די בפעם אחת, וכמדומה שהמנהג להקל שדי בפעם אחת.

מקורות:

בחיי אדם כלל ה סעי' א כתב יש לומר זאת תיכף לאחר הזכרת השם לבטלה, אולם, ראה שו"ת מנחת יצחק ח"ז סי' ג, שגם אם לא אמרה מיד יאמר בשעה שנזכר, ומקורו בס' דעת קדושים סי' רעט סעי' ג, אלא שנחלקו הפוסקים, במקרה שאמר כמה שמות לבטלה ונזכר אחר כך, וכגון שהתפלל בטעות שמונה עשרה ונזכר שכבר התפלל קודם לכן, אם אומר ברוך שם על כל שם שהזכיר לבטלה, שכך סבר הדעת קדושים שם, או שדי באמירה אחת, וכפי שהכריע בשו"ת משנה הלכות ח"י סי' לט, וכן הכרעת הגרש"ז אויערבך כמובא בס' הליכות שלמה תפילה פ"ד הערה כד.