הבדלה במוצאי שבת חזון כשאין קטן

שלום לכבוד הרב,
רציתי לשאול כמה שאלות.
1) במוצאי שבת הקרובה בהבדלה אומרים שצריך לתת לילד קטן לשתות מהיין. אין לי ילדים ואני מבדיל לבד, מה אני עושה?
2)צריך לשים מפה מתחת ללחם ועל הלחם עוד מפה. אני בשבת שם נייר סופג ועל הלחם מפה, וביום חול אני שם גם מתחת וגם למעלה נייר סופג. האם זה בסדר?
3) איך אני יודע באיזו שנה אנחנו(א',ב' וכו")? זאת אומרת מתי ניגמרת שנה ומתי מתחילה חדשה?
4)האם מותר לצחצח שיניים בשבת?

תשובה:

שלום רב

א. יש בזה מנהגים חלוקים, שעושים הבדלה על בירה הנחשבת לדעתם חמר מדינה, וכמדומה שכך הוא המנהג הרווח, ויש שמבדילים על יין ושותים, וזאת בהסתמך על דברי הפוסקים שמעיקר הדין לא אסרו שתיית יין של מצוה. לנוהגים כך, עדיף לעשות על מיץ ענבים ולא על יין.

ב. ביום חול אין צורך לכסות את הפת. כיסוי הפת נעשה בשבת משני טעמים: 1. זכר למן שהיה מכוסה משני צידיו. 2. כדי שלא לבייש את הפת שמברכים על היין תחילה.

ג. קנה לך לוח שנה יהודי… ראש השנה הוא בא' בתשרי, השנה הזו היא ה' אלפים תשע"ד [5774 לבריאת העולם] .

ד. אין לצחצח שיניים בשבת, משום שהמברשת עלולה להוציא דם ומשום שבמשחה יש חשש של ממרח, וראה כאן.

מקורות:

א. בשו"ע סי' תקנא סעי' י התיר לשתות מיין של מצוה, על פי המהרי"ל בסי' טו, אולם הרמ"א שם כתב שלכתחילה יש לתת לקטן לשתות. וראה משנה ברורה שם שמדובר בקטן שהגיע לגיל חינוך ברכה ולא הגיע לכלל חינוך לאבלות. אך לכתחילה יש להמנע מלעשות הבדלה בשבת זו על יין ממש ויש להעדיף מיץ ענבים שאינו משמח. וכ"כ בשלמת חיים סי' רכד שיבדיל על יין או מיץ ענבים ולא על חמר מדינה, וידוע שכן הוראת החזון איש שאף אם אין לו קטן יבדיל על יין, כמובא בס' ארחות רבינו. אולם רבים נוהגים להבדיל על בירה משום שהיא חמר מדינה ובדיעבד ניתן להבדיל עליה, וכל יעשה בזה כמנהגו.