גוי שתרם ספר תורה, האם מותר לתת לו להחזיקו בדרכו לבית הכנסת?

שלום, אם גוי תרם כמעט כל הסכום של ספר תורה, מותר לתת לו לשאת אותו במשך ההכנסת ספר תורה? תודה

תשובה:

שלום רב,

כתב במגן אברהם (סי' קנד ס"ק יח) תרומה לספר תורה דינה כתרומה לבית הכנסת שפסק הרמ"א ביו"ד סי' רנד עפ"י דברי התוס' בב"ב ח,ב כי מותר לקבל תרומה מהנכרים. ונראה שאין איסור לתת לו להחזיק את ספר התורה.

מקורות:

ראה ס' חסידים סי' תתקיד שאין ליתן לגוי ספר תורה בתור משכון, ונראה שרק משום הזלזול שבדבר שנותן לו בתור משכון הדבר אסור, אבל להחזיק מעט את הספר בידו אין איסור. וראה עוד שו"ת שרידי אש יו"ד סי' עט שהתיר בתנאים מסוימים לתת ספר תורה לתערוכה של השלטונות למרות שהיא מנוהלת על ידי גויים. כמו כן אמרו בשו"ע סי' רפב סעי' ט, שאין איסור לתת ספר תורה לאדם טמא או אשה נדה, משום שדברי תורה אינם מקבלים טומאה, ונראה שאף לענין גוי הדין כך, ובפרט בעת הצורך שאם יראה שכולם רוקדים עם הספר והוא התורם הגדול עומד מן הצד, ודאי יעלב ועלול לבוא לידי כעס וחילול ה'.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. שלום רב
    ביקש ממני גוי שאם יש ספר באנגלית המפרש את את המצוות של היהודים אז הוא מאוד רוצה לקרוא ?
    בדקתי ואכן ישנו ספר שניקרא קיצור ספר המצוות של החינוך באנגלית של הרב אשר וסרמן האם מותר לי לתת לגוי או שאסור
    תודה רבה

  2. שלום.
    ציבור שתרמו לבית הכנסת ס״ת לעלוי נשמת חייל ממתפללי ביה״כ. עתה רוצים הוריו להעבירו למקום מגוריהם.
    הם תרמו רק אל התיק לס״ת.
    האם ניתן לאפשר להם?

  3. ההורים מבקשים להעביר את הספר למקום מגוריהם החדש.
    השאלה היא מי הסמכות שיכולה לאשר להם, מאחר שהציבור קנה, והציבור תרם לביה"כ.
    יש הנהלה נבחרת, ויש עמותה מבין המתפללים (70 מתוך 250), שבוחרת בהנהלה.

  4. ברצוני לשאול אחי מכניס ספר תורה האם מותר לה להיות בטקס סיום כתיבת הספר ולהיכנס לבית כנסת? מכיון שהיא לא יהודיה…
    הוא ביקש ממני לא להביא אותה אבל אני לא יודעת איך לומר לבן שמה יפגע. תודה מראש על העזרה במתן תשובתך