תביעה בבית משפט לתביעות קטנות

בס"ד
שלום רב,
יש לי דין ודברים עם מישהו ואני יודע שאם אגיש תביעה בבית הדין אזי הצד השני לא יאמר את האמת בבית דין. מצד שני אם אגיש תביעה אזרחית הוא חייב לומר את האמת ולהציג מסמכים כפי הנדרש.
מדובר על הליך בתביעות קטנות.
האם מותר לי לפנות לתביעות קטנות ע"מ שלדעתי שם האמת תצא לאור.
בברכה.

תשובה:

שלום רב,

לא הבנתי מנין הגעת למסקנה שבבית משפט לתביעות קטנות האמת תצא לאור, יותר מאשר בבית דין. גם בבית דין ניתן לדרוש גילוי מסמכים וגם בבית דין מחייבים מי שלא עונה על כל השאלות או מסתיר מידע. ההבדל הוא שבית דין יבדקו את האמת עד הסוף והקב"ה שניצב בעדת קל יסייע להם לפסוק על פי האמת. ובבית משפט לתביעות קטנות תקבל דיון של 10 דקות ופסק דין במקום אשר תלוי יותר במזל או ברושם מאשר בצדק. הבדל נוסף שבבית דין יש סיכוי שהצד השני ימנע מלשקר ביודעו את חומרת הדבר, ובבית משפט הוא יזהר רק שלא יהיו ראיות להפליל אותו.

בכל מקרה גם אם הנך משוכנע לגמרי שרק בבית משפט תוכל להוציא את הצדק לאור, אסור לך לתבוע בבית משפט, אלא אך ורק בבית דין. כידוע, מדובר באיסור חמור ביותר.

מקורות:

לעניין בעל דין אשר אינו עונה לשאלות בית הדין, עיין ברמ"א חו"מ סי' עה סעיף א.

לעניין האיסור לדון בבית משפט אזרחי עיין בשו"ע חו"מ סי' כו סעיף.