קיום המצווה ע"י האחד, וזכות המצווה לאחר

בס"ד

האם קיים מצב שראובן עושה מצוה ושמעון מקבל אף שכר על המצוה שעשה ראובן למרות ששמעון לא ידע כלל על קיום המצוה.
אין הכוונה לשימוש בחפצים של שמעון וכו', אלא מצוה שראובן עושה והזכות קיימת גם לשמעון.

תשובה:

שלום רב,

יש שני סוגים של שכר מצווה עבור האחר. יש שכר מצווה ממש שראובן עושה מצווה עבור שמעון, ושכר המצווה הוא רק של שמעון. כמו בהסכם יששכר וזבולון. יששכר לומד תורה וחלק מזכות המצווה מקבל זבולון כידוע. ויתרה מזו מצאנו באדם שוטה, שמפרנסים את ילדיו מדין צדקה. כלומר למרות שהוא עצמו אינו מודע כלל למעשיו ולא למה שקורה סביבו. לוקחים ממונו מדין צדקה. ואין ספק שהמצווה היא לגמרי של האב השוטה, אחרת, היה אסור לקחת מכספו עבור מטרה זו. מצב כזה לא רק שכר המצווה הוא של שמעון, אלא עצם המצווה נחשבת ששמעון עשה את זה.

ויש סוג נוסף ששכר המצווה היא של ראובן כי הוא זה שמקיים את המצווה. אולם הוא מבקש שזכות המצווה תועיל לשמעון, כמו בתפילות שמתפללים על הזולת. מעשה המצווה ואף שכר המצווה שייך למתפלל. אולם זכות המצווה יכולה להועיל עבור זה שמתפללים עליו. ראה בב"ב (י,ב) "האומר סלע זה לצדקה בשביל שיחיו בני, ובשביל שאזכה לעולם הבא הרי זה צדיק גמור". כלומר, המצווה עצמה ושכר המצווה הוא של האב, אולם הוא יכול לבקש שזכות המצווה תועיל על עבור בנו שיתרפא