הוצאות קבורה מכספי מעשר / הכשרת כלי קרמיקה שעמדו י"ב חודש

-האם אוכל לשלם חלקת קבר לסבתי שנפטרה מכספי מעשרות?
-כלי אוכל מקרמיקה בעיקר שהם אולי בשריים או חלביים שעמדו ללא שימוש המון זמן ובינהם יש גם כלים חדשים מעורבבים
האם מותר לטבול ולהשתמש?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

א. חלקת קבר באופן עקרוני יש לשלם עבורו מהירושה אותה הותירה הסבתא, ובאופן זה לא ניתן לקזז זאת מדמי מעשרות כיון שהכסף הזה הוא שלה ומשמש אותה לצורך זה. אולם, במידה ולא השאירה אחריה כל ירושה נראה שניתן לשלם זאת עבורה מדמי מעשר כל צדקה אחרת [למרות שלדעת חלק מהפוסקים יש זכות לבית הדין לכוף את קרוביה לקוברה משלהם, ועל פי הכלל שיש בידינו בהל' צדקה שהקרוב קרוב קודם].

ב. כלים מקרמיקה מעיקר הדין לא ניתן להכשירם על ידי הגעלה ברותחים, אולם, במקרה שלכם שהכלי עמד 12 חודש ללא שימוש ניתן להקל ולהכשירם על ידי הגעלה ברותחים 3 פעמים, וממילאאין טעם להקל מספק להתירם בשימוש ללא הגעלה כיון שלא ידוע אם שימשו לבשר או לחלב.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סי' שמח.

ב. ראה שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' מו, דכיון שיש בכך הפסד ועיקר תשמישם בכלי שני יש להקל על ידי הגעלה 3 פעמים. וע"ע שערי תשובה סי' תנא ס"ק א.