האם מותר להסתפר במוצאי תשעה באב כשנוסע לחו"ל וכן לענין כביסה

אדם שטס לארה"ב לדבר מצוה ביום י' מנחם אב בצהרים. האם יכול להסתפר בבוקר של יום י'. וכן האם יכול לכבס את בגדיו כבר במוצאי תשעה באב כדי שיוכל ללובשם ביום י' בצהרים.
יישר כח

תשובה:

שלום רב.

הספרדים מקילים בתספורת וכביסה כבר במוצאי תשעה באב (ורק בבשר ויין מחמירים בכל יום עשירי באב), אך האשכנזים מחמירים בכל מנהגי האבילות של תשעת הימים עד חצות. אמנם בשעת הדחק כאשר נוסע ביום עשירי באב למרחק וצריך לכבס בגדיו או להסתפר יכול להקל בזה.

מקורות:

שולחן ערוך סי' תקנ"ח סעיף א' ומשנה ברורה וביאור הלכה שם. ובשעת הדחק מצינו שהקילו בזה כאשר עשירי באב חל בערב שבת, וכן כתבו בקובץ מבית לוי חלק י"ג בשם הגר"ש וואזנר שליט"א וכן כתב הנטעי גבריאל פמ"ג סעיף ט"ז. וראה גם בדברי יציב חלק ז' סי' נ"א שהקיל למי שנוסע לארץ ישראל בעשירי באב לקנות דברים חדשים לצורך נסיעתו לפני חצות.