ספק בברכת אשר יצר

שלום רב ושבוע טוב

האם ספק אשר יצר מברך ?

תשובה:

שלום רב.

אין מברכים כדין 'ספק ברכות להקל'. אמנם לכתחילה ראוי לחייב את עצמו בברכה זו שוב על ידי שיטיל מים שנית אפילו טיפה אחת ויטול שוב ויברך, או שישמע מאחר ויכוון לצאת ידי חובה.

מקורות:

כדין כל ספק ברכות להקל, וכן כתב הערוך השולחן סי' ד' סעיף ה' לענין ברכת אשר יצר שכאשר יש לו ספק אינו מברך, וכן כתב הברכי יוסף בסי' ז' ס"ג (אף שהיא ברכת השבח). ואף שיש הסוברים שיש חילוק בדין ספק ברכות להקל בין ברכה שמסופק אם מחוייב בה שבזה נאמר סב"ל, לבין ברכה שבוודאי מחוייב בה ומסופק אם נפטר כבר שבזה מחוייב לברך (יעוי' בשדי חמד אסיפת דינים מערכת ברכות סי' א' אות י"ח סק"ג שהביא כמה דעות בזה), אך למעשה מכמה מקומות מוכח שלא קיי"ל כחילוק זה (עי' בשו"ע קפד,ד ובסי' ס"ז).