לשבת בתפלה כשהציבור עומד ואומר ה' מלך

שאלה
בבית כנסת מסוים נשאלה שאלה מה עושה מתפלל שבא ומצא קהל בברוך שאמר כמוכן שהקהל אומרים השם מלך השם מלך והוא יושב
מבקשת תשובתכם ומקורות
תודה מקרב לב.

תשובה:

על פי אריז"ל חייבים לעמוד, יש מחלוקת אם הוא צריך להפסיק באמצע קרבנות או הודו ולומר ה' מלך עם הציבור או שיכול להמשיך במקום שאוחז רק לעמוד.

בנוסף לכך, אסור לפרוש מהציבור, ואם כל הציבור עומדים אסור לאדם לפרוש מהם ולשבת, ואפילו אם הציבור עומדים במקום שמעיקר הדין אין חיוב בכלל לעמוד, מכיון שהם נהגו לעמוד אסור לפרוש מהציבור ולשבת.

מקורות:

זה לשון ספר שער הכוונות דרושי תפלת השחר דרוש א "שני פסוקים אלו של ה' מלך והיה ה' למלך צריך לאומרם מעומד, כי הוא סוד הי"ס של עולם העשיה הכוללת חריך ואו"א וזו"ן וכבר ידעת כי בכל תיקון דא"א או דאבא או דאימא צריך לאומרם מעומד, ואף גם זאת אם אדם אומר פסוקים אחרים או סדר הקרבנות ושומע שאומרים ה' מלך צריך לקום מעומד עמהם בעוד שהצבור אומרים אותו ואף שהוא בסדר הקרבנות ואיך צריך להפסיק ולומר עמהם ה' מלך כו' כי אם לקום עמהם."

בספר כף החיים להגר"ח פלאג'י סי' יח אות ז כתב "השומע מהצבור שאומרים ה' מלך וכו' חייב לעמוד, ואם הוא עוסק בפרשת הקרבנות או הודו, קודם ברוך שאמר, חייב ג"כ לומר ה' מלך עמהם". ועיין בשו"ת יביע אומר ח"ט או"ח סי' פב שחולק וסובר שאין צריך לומר עם הציבור אלא מספיק לעמוד

עיין בשו"ת אגרות משה שכתב שבימים נוראים, בפיוטים שבחזרת הש"ץ שנהגו שפותחים את הארון קודש כשאומרים פיוטים אילו, מעיקר הדין לא צריך לעמוד בכלל, אמנם  אם הוא נמצא במקום שהציבור נוהג לעמוד אסור לו לשבת מכיון שיש איסור לפרוש מהציבור, ואסור לשבת בין העומדים.