ישיבה על הקרקע בט' באב לסובל מכאבי גב

האם אדם הסובל מכאבי גב מחויב לשבת על הארץ כשלומד בט' באב או שיש להקל לצורך לימוד תורה שישב על כסא?

תשובה:

במקרה כזה שיש לך כאבים בישיבה על הקרקע, הנך רשאי לשבת על כסא וללמוד.

מקורות:

בשו"ע (סיק תקנט ס"ב) כתב שיש לשבת על הארץ עד למנחה ודעת הרמ"א שעד חצות, ומקור הדברים הוא מהראשונים שכתבו שיש לנהוג בתשעה באב כמנהג אבלים, אולם במקום חולי וכד' לא גזרו, ואף באבלות מי שקשה עליו הישיבה ע"ג הארץ התירו הפוסקים לשבת על כסא נמוך, ובשעת דחק גדול אף על כסא כשהדבר נובע מחמת חולי, משום כך נראה שבתשעה באב שאין זה מדינא דגמ' יש מקום להקל כאשר יש צורך ממשי להקל, ושמעתי שכעי"ז הורה הגר"ע יוסף לגבי מי שמוסר שיעור בתשעה באב.