צום ט' באב לאשה הרה שסובלת מתופעות לוואי בצום

האם אשה שנמצאת בחודש השבעי להריונה, והצום גורם לה לצרבות, בחילות, וכאבי ראש, מחויבת לצום?

תשובה:

תופעות כאלו כיון שהן עדיין "נסבלות" אינן פוטרות מהצום, אולם כדי להימנע מתופעות כאלו, יש להרבות בערב הצום בשתיה [לפחות 2-3 ליטר], ולאכול ענבים כדי להעלות את רמת הסוכר, ולשהות במקום ממוזג ולהימנע מפעילות גופנית במהלך הצום, ובעז"ה הכל יעבור כשורה.
בכל מקרה כאשר האשה במצב כזה מפתחת צירים סדירים, של 4 צירים בשעה לפחות, יש להפסיק את הצום ולהרבות בשתיה.

מקורות:

שו"ע או"ח סי' תקנד ס"ה "עוברות ומיניקות מתענות בט' באב כדרך שמתענות ומשלימות ביום כפור"

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. עיין ספר שו"ת לב העברי סימנים קע"ד קע"ה בשם החת"ס שנשים מעוברות אין צריכים להתענות גם בת"ב וכן היה דעתו הרמה של הגה"ק בעל ברכת שמים מקאשוי והגה"ק רבי משה ניישלאס מסקווירא ועוד הרבה גדולי עולם על כן האשה הלזו וודאי פטורה מתענית

  2. שו"ת לב העברי חיפשתי ולא מצאתי ואינו תחת ידי, אבקשכם לשלוח לי העתק מדבריו, כיון שגם מרבותי לא שמעתי כן מעולם שכן דעת החת"ס.
    למעשה כך קיבלתי מרבותי גדולי ההוראה פה בארץ ישראל, וכן דעת רוב הפוסקים, אם כי יודעני שיש מיעוט מורים המקילים למעוברות.

  3. רוצים לשלוח העתק אבל לא יודע האדרעסס האימעיל שלכם
    גם בצאנז מאוד הקילו בתעניתים לנשים וכ"ש בחודשי הריון
    ואצל ב"ב ותלמידי הגה"ק בעל ברכת שמים נשים וגם בתולות לא מתענים שאר תעניתים עד הגיל שעוד לא מתעברים רק בט"ב ויוה"כ מתענים ובט"ב מאוד מקילים לנשים ומעוברות לא מתענים כלל וכלל.