אכילת דגים אחרי בשר

אנחנו רוצים להזמין לחתונה מנה ראשונה של כבד וקורקבנים, ואחר כך מנה אמצעית של דגים האם יש בזה איזה מניעה מלאכול דגים לאחר בשר?

תשובה:

רבים נהגו שלא לאכול דגים לאחר בשר, אמנם אין זה מעיקר הדין, אבל כיון שנהגו כן ודאי מן הראוי שהמנה הראשונה תהיה דגים ומנה שלאחריה תהיה בשרית.

מקורות:

ערוך השלחן (או"ח סי' קעג ס"ב), קובץ מבית לוי (קובץ ג עמ' מה), וכן הביא ביפה ללב ש"יקדים בשר עוף לאכילת בשר בהמה וכו' וכן יקדים מבושל לצלי והדגים קודם לאכילת כל בשר" (יפה ללב או"ח ח"א סי' קנז אות ב) והוא מבוסס ע"פ דברי הרמב"ם (דעות פ"ד ה"ז), והובא בכף החיים (סי' קנז ס"ק לח). (וע"ע שו"ת נשמת שבת ח"א סי' קל)

ובערוך השלחן (שם) כתב ששמע שיש מקומות שנהגו לאכל דגים אחר בשר, וכן משמע בקיצור שו"ע (סי' לג ס"ב), אולם יש מקור למנהג לאכול קודם דגים ואח"כ בשר מדברי הרמב"ם (דעות פ"ד).