ברוקר ששינה ממה שאמר לו בעל ההשקעה

ברוקר שקיבל הוראה מבעל הבית למכור את המניות ולקנות במקומם מניות אחרות ולא מכר את המניות ובגלל זה בעל הבית לא הרויח האם הברוקר צריך לשלם לו את מניעת הרווחים מהמניות שלא קנה

תשובה

אי אפשר להוציא מהברוקר מעות, מאחר ולא התנו מראש שאם לא יקנה את אותם מניות שישלם לו את הרווחים שאמור להיות מהם, ומאחר ודעת רוב הפוסקים שאי אפשר לחייב על מניעת ריווח אפילו בשליח שלו אלא אם כן התנה על כך מראש עמו, אם כן א"א להוציא מעות, ואף אם יש תחת יד הבעל הבית ממון אחר של הברוקר אינו יכול לחלט אותם תמורת אותם רווחים, אולם תלוי בזה אם הברוקר מקבל שכר קבוע על עבודתו שאז ע"פ שדעת הנתיבות המשפט (סי' קפג סק"א) חייב אף על מניעת ריוח וסובר שם שאף אם המניעת ריוח לא  היתה בחפץ של בעל הבית שאע"פ שהמניעת ריוח היתה צדדית שבגלל שלא קנה סחורה נוספת [ובנדון דידן מניות אחרות] לא הרויח כיון שמקבל שכר חייב, אולם דעת רוב האחרונים שלא כדעת הנתיבות וכמ"ש בשו"ת מהרי"א הלוי (ח"ב סי' קמח) ומשפט שלום (סי' קעו סי"ד וסי' קפג ס"א) ע"ש, ולכן במקרה שהוא ברוקר שמקבל אחוזים לאחר העסק אין עליו אלא תרעומת ומכל מקום אם המניות שלא מכר עשו רווחים אין לברוקר רווחים כיון שלא עשה שליחותו, ואף אם הוא מקבל שכר קבוע אי אפשר להוציא ממון מהברוקר, ואם יש ממון תחת יד הבעל הבית יש לעשות פשרה ביניהם