להעיר בחור שיקרא פסוק ראשון של שמע בלי נטילת ידים

שאלה:

בס"ד, שלום. בחור שמתקשה לקום לקריאת שמע בבוקר. יש ענין להאיץ בו שיאמר רק פסוק ראשון של ק"ש בלי נטילת ידיים? תודה

תשובה:

שלום וברכה

לדעתי לא כדאי. הילד חייב להבין מה זה קריאת שמע, יש ללמוד איתו את הענין ולהסביר לו מה זה להפסיד מצוה דאורייתא, וזה כמו לולב ביום הראשון ושופר בראש השנה וכו', אבל להביא אותו לויתור כזה ועל חשבון איסור אחר, ועוד הוא ירגיש שעשה כאן משהו… זה רק יגרום לזלזול. יש לחנך שאין ויתורים במצוות ויש להתאמץ לקיימן. הכל כמובן מתוך אוירה טובה נעימה ושמחה, אבל לחנך אותו לרוממות בעבודת ה', ולא לעשות בערך.

כך נראה לי אבל קטונתי מלהכריע בעניני השקפה ללא מקור.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הוא אחראי לעצמו, ואנחנו לא מדברים על בחור שבאופן מיקרי חד פעמי לא הרגיש טוב ולכן הוא לא מתעורר בזמן… אחד כזה כשיעירו אותו יקפוץ ויטול ידים… אנחנו מדברים על התייחסות חינוכית מועילה לנער שבבין הזמנים פשוט לא סופר לא את אבא שלו ולא את המצוות… ובזה השאלה היא ארוכת טווח, מה מוטל עלינו כמחנכים, והיא שאלה כבדת משקל, אמרתי את דעתי, אבל אינני מכריע בדברים כאלו, זה יש לשאול למחנכים בעלי נסיון ולא כל נער נכונה לגביו אותה תשובה ואותה התייחסות.