כלל פסיקה – אחרונים חולקים על ראשונים?

שאלה:

שלום לרבנים הבנתי שיש כלל שאחרון לא חולק על ראשון אם כן אין חוות דעת חולק על ראשון ? למה אחרון לא יכול לחלוק על ראשון ואילו ראשון יכול לחלוק על גאון? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ככלל אתה צודק האחרונים לא חולקים על ראשונים, למעט אחרונים שהיו בקו התפר שבין הראשונים לאחרונים, כמו תרומת הדשן מהרש"ל וכדומה. אינני יודע לאיזה חוות דעת מכוונים דבריך, ומכל מקום מן הסתם מדובר בהכרעה בין ראשונים ולא במחלוקת חוות דעת כנגד הראשונים. בנוגע לגאונים אכן אין כל כך חלוקה בין ראשונים לגאונים כמו בין ראשונים לאחרונים, כנראה ירידת הדורות פחות הורגשה באותם ימים והראשונים מצאו עוז לעשות זאת, מה גם שיש לנו יחסית מעט מאוד בכתובים מדברי הגאונים ובהכרח עיקרי פסקי ההלכה מבוססים על דברי הראשונים, מה שבהחלט גורם לכך שגם כאשר יש פסיקה חלקית הראשונים עדיין מגלים את זרועם הנטויה.

יום נעים.