איום בהלשנה כדי למנוע תביעה בערכאות

שאלה:

שלום רב אם יש אדם שרוצע לתבוע אותי לערכאות. ואני יודע שיש לו עבירה מסויימת שהוא גם מסתיר מהשלטון. האם מותר לי לאיים עליו שבמידה וימסור אותי לערכאות ולא יפנה לדין תורה. אני גם ילשין עליו לערכאות?

תשובה:

שלום וברכה,

לאיים, וכל הכוונה רק לאיים כדי להינצל ממנו – מותר. אך בפועל אם היה מותר ליישם את האיום יש לדון לגופו של עניין. איום לחוד ומעשה לחוד.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע בהלכות עדות סימן לד סעיף כ, מבואר שהמאיים בפני רבים שימסור לערכאות, נפסל לעדות, שכיון שאיים בפני רבים שניכר שיעשה כן. אבל איום בינו לבין חברו, והמטרה היא להציל את עצמו – אין איסור.