העונה אמן אחר ברכת עצמו

שאלה:

לכבוד הרב שלום רב. מדוע העונה אמן אחר ברכה אחת הוא מגונה ואחר שתי ברכות ויותר הוא משובח כמבואר בברכות (מה:).

תשובה:

שלום וברכה

בברכה המסיימת רצף של ברכות ניתן לענות אמן,זה בא לסמל תפילה כללית לקבלת כל הברכות שהזכרנו. כך גם יש נוהגים בברכת שים שלום ועוד, ולאחר בונה ברחמיו ירושלים הוא סיום שלושת הברכות שהן מדאורייתא בברכת המזון, הברכה הרביעית ברכת הטוב והמיטיב היא ברכה דרבנן שנתקנה על הרוגי ביתר. אבל לענות אחר ברכה אחת, המשמעות היא בעצם חזרה על הברכה עצמה שנאמרה עכשיו, ולכן אמרו שהעונה אמן אחר ברכת עצמו הרי זה בור.

מקורות:

שו”ע סי’ קפח סעי’ א.