ברכת עושה מעשה בראשית על הרי ההימליה

שאלה:

האם יש לברך "עושה מעשה בראשית" על הרי ההימליה? הסבר השאלה: הרי ההימליה גבוהים בלי ספק יותר מהרי אררט (לפי כל זיהוי אפשרי שלהם), ואם כך מתעוררת שאלה, שהרי במבול כתוב מצד אחד, שהתכסו "כל ההרים הגבוהים אשר תחת כל השמים", ומאידך, מפירוש חז"ל ורש"י משמע שהם הגיעו רק ט"ו אמה למעלה מהרי אררט , והנצי"ב כתב שכל ההרים הגבוהים מהרי אררט טרם נוצרו אז. לכאורה לפי פירוש הנצי"ב יש בעיה לברך עושה מעשה בראשית על כל ההרים הגבוהים מהרי אררט (אא"כ נאמר שמסתמא הם כבר נוצרו אלא שלא היו גבוהים כ"כ?). הרמב"ן אומנם פירש שהמים היו גבוהים ט"ו אמה מההרים הגבוהים בעולם,

תשובה:

שלום וברכה

השאלה אכן מענינת, למעשה רהיטת דברי השו"ע בסי' רכח לברך על ההרים הגבוהים המשונים במראיהם, ובאמת תמוה לומר שהר כזה לא נעשה בששת ימי בראשית, לא ידוע על שום תופעה טבעית שעשויה ליצור כזה הר באלפי שנים האחרונות. נקודה מענינת הביא בשו"ת בצל החכמה ח"ב סי' י מס' שלחן מלכים שעל ההרים הגבוהים באיטליה אין לברך כיון שהובא בגמרא שלידתה של רומי היתה בשעה שנשא שלמה את בת פרעה, שנעץ גבריאל קנה בים והעלה שירטון וכו'.

שבוע טוב ומבורך.