רכב שחונה בצד ומסכן הולכי רגל – מסירתו למשטרה

שאלה:

רכב חוסם מדרכה בציר מרכזי. הולכי רגל יורדים לכביש ומסתכנים. מותר להזמין משטרה (ערכאות)?

תשובה:

שלום וברכה,

נהג שחונה במקום שמסכן הולכי רגל, יש להתרות בו על כך. ואם אינו מתייחס להתראה מותר למוסרו למשטרה.

במקרה שמדובר בסכנה ממשית, ואין פנאי להתרות בו, מותר למוסרו ללא התראה. מסתבר שחנייה בצידי הכביש לא נחשב סכנה מידית, ולכן יש להתרות בו תחילה. אבל אם הסכנה מידית – למשל: שיכור שנוהג בפרעות, ולא שייך להתרות בו, או אדם מופרע שלא מתייחס להתראות, מותר למוסרו ללא התראה.

בהצלחה.

מקורות:

ברמ"א סימן שפח סעיף יב הביא שאדם שעוסק בזיופי מטבעות, ומסכן את תושבי העיר – שיעלילו על בני העיר שעוסקים בזיופים, מותר למוסרו, אך יש להתרות בו תחילה. ולפ"ז דן במנחת יצחק חלק ח סימן קמח על אדם שנוהג שלא לפי כללי הנהיגה, או שחונה בצידי המדרכה ומסכן את העוברים ושבים, מותר למוסרו למשטרה, אך יש להתרות בו תחילה. אלא שדעת המנחת יצחק שתראה זו צריכה להיות ע"י ב"ד. ולענ"ד נראה שהיות ולא בנמצא שב"ד ישלחו התראה על כך, די בהתראה פרטית וא"צ ב"ד. ובפתחי חושן [חלק נזיקין פרק ד הערה כב] כתב שאם אין פנאי להתרות בו או שידוע שלא ישמע להתראה מותר למוסרו ללא התראה.