הטבלת כלי של חברה בבעלות יהודי

שאלה:

שלום ושבוע טוב.
רכשנו מעבד מזון מחברה שהמנכ"ל שלה יהודי (גולד ליין). החברה עוסקת בייצור וייבוא של מוצרי חשמל.
אני מעוניין לצאת ידי הסוברים שכלי חשמל טעונים פטור מטבילת כלים (הקנאה לנכרי שישאיל חזרה, פירוק ע"י חשמלאי יהודי וכיו"ב).
א. האם המעבד פטור מטבילה לפי שהוא מיוצר ע"י חברה שהמנכ"ל שלה יהודי או שעלי לחשוש שיש בעלי מניות גויים.
ב. במידה ואין בעיה מצד בעלי המניות, אם החברה משלמת למפעל של גויים שייצר עבורה את המעבד (כאשר יש אפשרות שהמוצר יוצר במפעל שבבעלות החברה (ידוע לי שיש לה לפחות מפעל אחד בסין)), האם גם לעניין זה נאמר הדין דאומן קונה בשבח כלי.
ג. אם אומרים אומן קונה בשבח כלי, אם לחברה יש מפעל בסין האם נאמר אומן קונה על הפועלים הסיניים שבמפעל?
אם יש צדדים נוספים, אודה לכם כמובן אם תאירו את עיני.
בברכת יישר כוח על פעלכם הברוך
תודה מראש וכל טוב

תשובה:

שלום וברכה

בדרך כלל החברות האלו מייצרות בסין לא במפעל שלהם, אלא הם קונים ליין מהמפעל שם, ובאופן זה יש חיוב טבילה, משום שבעל המפעל הסיני אינו חייב לספק מכשיר מסויים כזה או אחר, אלא כמות מסויימת בזמן מסויים כך שכל היצור שלו. יש חברות שהעמידו משגיח מיוחד ששוכר את המקום לפני היצור וקונה ליין מסויים הכל כדי לפטור מטבילה, ואז הם מציינים זאת על האריזות, אבל בלי זה, אין להקל אלא במפעל יהודי המייצר בארץ.

חנוכה שמח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם יש לחברה מפעל משלה, האם אי אפשר לתלות מספק, שהמכשיר יוצר באותו מפעל?
    חוץ מזה, אם המותג מוטבע על המעבד, לכאורה פשוט שאותם המכשירים מיוצרים אך ורק עבור המותג (אף חברה לא תרכוש מעבד מזון עכששמה של חברה אחרת מתנוסס עליו) ואז אפילו אם מדובר בייצור של גוי, הרי שזה ישירות עבור החברה. אמנם יש לדחות, שעדיין מדובר בקבלנות. אבל עכ"פ מצד האפשרות שהמכשיר יוצר במפעל שבבעלות החברה היהודית, אולי אפשר להקל.