חיוב נשים בזימון כשיש מחיצה בין גברים לנשים / קדושת בית כנסת בעבודה

שאלה:

1. יש לנו חדר מיוחד בעבודה שבו אנו מתפללים מנחה וערבית. האם הוא נחשב לבית כנסת? נפקא מינה להדלקת נרות חנוכה בברכה. האם בחדר זה נאמר מעין שבע בציור שהמקום פועל בפיקוח נפש?

2. באולם עם מחיצה האם הנשים התחייבו בזימון?
שהרי ידוע שיש מעל 3 גברים ועוד נשים. נשים חייבות בזימון

תשובה:

שלום וברכה

בדרך כלל מקום כזה אינו נחשב בית כנסת, אני מניח שהוא לא מיוחד מצד בעלי המקום דוקא לתפילה, וברגע שיזדקקו לו לאסיפות וכדומה ישתמשו בו.

לגבי חיוב זימון לנשים, בס' פסקי תשובות סי' קצט הערה 17 נקט בפשיטות שאם יש מחיצה גמורה ואין אותו שמש המגיש אוכל לגברים ולנשים, אלא יש מלצר לגברים ומלצרית לנשים, אין צירוף, אלא שרשאיות לענות אם ירצו, אבל כמובן הכל תלוי בנסיבות, ואם מדובר בשבע ברכות משפחתי שהרבה פעמים המחיצה אינה גמורה ורואים אלו את אלו, וכן יש את אותם מלצרים בדברים ובנשים, הן אכן מצטרפות וחייבות בזימון, ראה פרטי דין זה במשנה ברורה בסי' קצה.