חיוב כתובה כאשר האישה אמרה איני ניזונת ואיני עושה

שאלה:

האם אשה שאמרה לבעלה איני ניזונת ואיני עושה זכאית לכתובה אם הבעל מגרש אותה?
הרי כתובה נועדה לדאוג לצורכי כאישה לאחר גירושיה אך אם כבר בתקופת הנישואין היא דאגה לעצמה…..אין זכאות לכתובה….?
אודה על הפנייה למקורות תודה

תשובה:

שלום רב,

מטרת הכתובה אינה דווקא לדאוג לאישה לאחר גירושיה, אלא "כדי שלא תהא קלה בעיניו להוציאה" (יבמות פט,א. כתובות יא,א ועוד מקורות רבים). כלומר, בזמנם שהיו יכולים לגרש את האישה ללא כל אפשרות התנגדות מצד האישה, תיקנו שלא תהא קלה בעיניו להוציאה את חיוב הכתובה. וחיוב זה נחלקו בגמרא בכמה מקומות האם מקורו הוא מדאורייתא או מדרבנן.

לגבי חיוב הנישואין תיקנו חז"ל שהבעל חייב לזון את אשתו – לדאוג לה לפרנסתה. ראה שו"ת מהרש"ם (ח"ג סי' שנג) שכתב שדעת רוב הראשונים שחיוב זה הוא מדרבנן. וכנגד חובת המזונות תיקנו שמעשה ידיה לבעלה. ולכן, כאשר היא מוותרת על החיוב כלפיה ואומרת איני ניזונת ואיני עושה, היא רשאית לעשות זאת, ואין לזה כל קשר לחוב הכתובה הבסיסי. הבעל לעומת זאת אינו יכול לומר אינו מפרנס ואיני מקבל את מעשה ידיה. שהרי תחילתה של התקנה היא הפוכה: לטובתה של האישה, ולכן רק היא רשאית לומר זאת. וכאמור, בכל מקרה אין לזה כל קשר לחוב הכתובה הרגיל.