שינה לחיילים לפני קריאת שמע

שאלה:

שלום! מה הדין לגבי חיילים שמפקדיהם אומרים להם (באופן חד פעמי) לישון כשעה לפני השקיעה, כך שלא התפללו ערבית, ושעת ההשכמה תהיה לקראת עה"ש, כגון שעה קודם, האם ניתן להתיר זאת? ועושים כן כי רוצים לקום למסע באמצע הלילה, וקשה להם לתכנן את הזמנים אחרת.
ראיתי שהשו"ע פסק שזמנה עד חצות הלילה, ובדיעבד יוצא בעה"ש, וכתב הבאה"ל שכן הלכה, אמנם בשעת הדחק יכול לסמוך על הרא"ש ושאגת אריה שסוברים שיכול לאחרה עד סמוך לעה"ש, כגון כשלמד לאחרים. ולגבי האיסור לעשות מלאכות קודם ערבית, ובכלל זה שינה, לכאורה המפקדים נחשבים כשומרים, ולא סביר כלל שלא יקומו בזמן. וכתב בפס"ת ששומר מועיל גם לשינה אא"כ הוא ג"כ ישן. וכאן איני יודע אם המפקדים ישנים.
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

כיון שמדובר בקבוצה גדולה מאוד של אנשים, ואני מניח שיש הרבה שעונים מעוררים, ויש פחד של ענישה וכדומה, ואין אפשרות שלא יקומו לפני עלות השחר, יש לסמוך להקל, ובלבד שאכן יהיה זמן לפני עלות השחר לקריאת שמע. תפילת ערבית יתפללו לאחר פלג המנחה [ובכך יש גם עוד צירוף קטן, שיטת הראשונים שיוצאים באופן זה גם ידי חובת קריאת שמע, אף שאין הלכה כך].