עניית אמן אחר ברכת העולה לתורה שאינו קורא עם הבעל קורא

שאלה:

האם כדאי לענות אמן או לא אחר אדם שוודאי לא קורא יחד עם הש"ץ את הקריאה שלו בתורה אני טוען שלעניות דעתי אין לענות כי לכל הפחות מידי ספק ברכה לבטלה לא יצאנו וידוע שספק אמן להקל אבל אנשים טוענים שאני טועה ומורים לציבור שיש לענות אמן בכל מקרה.תודה רבה מראש הרב!

תשובה:

שלום וברכה

הגר"ע יוסף כידוע הוה שזו ברכה לבטלה, ואעפ"כ נראה שיש לענות אמן, שכן מקור דברי הגר”ע יוסף הוא בשו”ע סי’ קמא סעי’ ב שנקט שאם לא קרא בלחש ברכותיו לבטלה. אמנם ראה בביאור הלכה שם שבמצבים מסוימים כן סומכים על קריאת הש”ץ, כמו בסומא העולה לתורה ראה רמ”א סי’ קלט, וכנראה שלדעת הרמ”א אין זו ברכה לבטלה, ויש לסמוך על כך במקום ספק לענות אמן. כיון שעניית אמן על ספק ברכה לבטלה אינה חמורה כברכה בעצמה.