שומר שישן בשעת עבודה – דינו לגבי גזל

שאלה:

רציתי לשאול את הרב לגבי גזל בזמן העבודה
1.אני עובד כמאבטח במקום רחוק מהעיר באיזה יער
במתקן מים של חברת מקורות במשמרת לילה יש 2 מאבטחים ומפעיל אחד של המפעל עכשיו כולם יושנים כלומר גם המפעיל וגם המאבטחים יש נהג משאית שבא בשתיים בלילה למפעל שהוא עובד של החברה והוא עושה נגלות עם הסחורה והוא רואה שאנחנו ישנים באוטו והוא וודאי אמר למנהל של המפעל וכן המנהל של המפעל יודע שאנחנו ישנים
ברכב האם זה גזל שאנחנו ישנים כי המנהל הוא רק עובד של חברת מקורות השאלה אם הוא יודע שאנחנו ישנים זה פוטר אותנו מן הגזל
2. העבודה בשמירה היא קשה בלילה ממש עייפים ואין מה לעשות עבדתי בבניני האומה ושם יש מצלמה על העמדה שרואים שאני ישן ולא אמרו לי כלום האם יש לי גזל על זה שישנתי
3. עבדתי בקניון ושם היה עובד ערבי שמנקה אני הייתי באוטו יושן עבדתי שם חודשיים ו4 פעמים הלכתי לבית וחזרתי האם זה גזל שישנתי הבעלים של הקניון הוא אמריקאי אבל יש לו פה מנהל שהוא מינה שהוא אחראי על הכול ושהוא היה מתקשר הייתי אומר שאני ער עכשיו העובד לפני היה גם יושן והוא עבד שם שנים
בקיצור : האם נאמר שכיוון שאני שומר אזי רק אם קרה משהו אני פשעתי אבל אם ישנתי ולא קרה כלום כלומר שום אירוע ביטחוני או פירצה למקום אזי בדיעבד אני לא צריך להחזיר את הכסף של אותם שעות כי סוף סוף עשיתי את מטרתי כי הייתי ער חלק מהזמן וסיירתי סביב המבנה ולא קרה כלום

4. אם נאמר שלישון אסור אזי לנמנם בכיסא או לישון אחרי מלחמה עם עצמי כול הלילה לא להירדם ונרדמתי חצי שעה האם זה גזל הרי וודאי הבעלים יודע שאני ישן קצת אין סיכוי לא לישון כלל לילה שלם וכן הבעלים יודע שאני לומד הנדסה שזה 10 שעות ביום והוא קיבל אותי אז וודאי שאני ינמנם וכן כמעט כול העובדים שהיו אתי היו ישנים ועבדו שם שנים ולא ניתן לומר שהבעלים לא ידעו
5. אם יש שתיים אחד יכול לישון והשני להיות ער או שצריך לשאול את הקב"ט

תודה רבה לרב על התשובות הנפלאות

תשובה:

שומר/ מאבטח חייב לשמור ולפקח, שהרי לשם כך נשכר. ולכן אסור לישון בזמן העבודה, אך אם ישן ולא שמר ולא אירע דבר יכול לקבל את שכרו. ולכן שאלה 1 2 בדיעבד אם ישן ולא שמר אינו נחשב גזל בקבלת שכר.

על שאלה 3 לומר למעביד שאני ער והוא ישן אסור, אך אינו צריך להחזיר את הכסף שקיבל תמורה.

על שאלה 4 שהדרך לישון, צריך לברר שומר לילה האם מותר לו לנמנם ולישון מעט. יתכן שמותר כיון שיש שומר במקום אם יארע דבר חריג יתעורר השומר.

על שאלה 5 צריך לשאול את האחראי אם מסכים שיעשו השומרים משמרות ביניהם.

מקורות:

בקצות החושן סימן שה ס"ק ב כתב ששומר שלא שמר באופן שפטור על ההפסד, לא מקבל שכר שמירה. וברע"א (סוף מסכת שבועות) דן שומר שכר שלא שמר ושילם על הנזק האם מקב שכר שמירה. אמנם לא מצאנו בפוסקים ששומר שכר שלא שמר ולא אירע דבר שלא יקבל שכרו. ולכן המשכורת שקיבל אינה גזל, אך לכתחילה ודאי אסור לישון וצריך לעשות מלאכתו.