דיני תשעת הימים

שאלה:

בס"ד
שלום רב
השנה , כצום תשעה באב חל ביום חול באמצע השבוע ביום שלישי הבא, עושים הבדלה במוצאי שבת חזון כרגיל עם יין ובשמים ?
שמעתי שיש המקילים לגזור ציפורניים ולגלח שיער הגוף לאישה ביום שישי לאחר חצות היום לכבוד שבת קודש שהיא שבת חזון הקרובה. האם יש אמת בדבר ?
שבוע שחל בו תשעה באב שמתחיל ממוצאי שבת חזון , אסור להתקלח בכלל ? או שמותר להתקלח במים קרים וסבון בדוש ולשים בושם ולמרוח קרם גוף?
והאם אישה היוצאת מחוץ לעיר מותר לה לענוד תכשיטים עד הצום עצמו ? גם תכשיטי זהב ?
הבנתי שאסור להחליף מצעים. אין לי זכות לחלוק על פוסקים וזה ברור לי. רק השאלה שלי כיצד ייתכן שכל ההכנות האחרות כגון ניקיון הבית כולל שיטת רצפה , בישול , רחצה הכל מותר ואף צריך לעשות ואילו החלפת מצעים שישנו עליהם שבוע שלם ויש ריח לא נעים , אבור להחליף לכבוד שבת קודש ? האם דיני אבלות לא מתבטלים בשבת ? ובפרט כשזה בשבוע הזה ולא שבוע שחל בו ? לפחות הסדין שמכסה את המזרן וציפית של הכרית העליונה מותר להחליף ?
אני לא מחפשת להקל , אבל חשוב לי עונג שבת וקשה להיות בשלוות נפש כשהציפורניים לא גזורות וישנים על מצעים לא ממש נקיים ( למרות שאין בהם ממש לכלוך שנראה לעין ) .
בנוסף , השנה הורידו לי מינון תרופות בעקבות תופעות לוואי החלו. אני עדיין נוטלת 2 סוגי תרופות לטיפול בבעיה נפשית שאני סובלת מגיל 16.
האם מותר לי לצום בתשעה באב ? או שאפילו חובה עליי לצום ? אשמח להסברים.
ועוד דבר, מה אסור ב י' באב ? כיבוס וגיהוץ בגדים מותר ביום רביעי הבא כבר ממוצאי ט' באב הכוונה להכנת בגדים לכבוד שבת קודש וגם כיבוס בגדים לימות החול ? גילוח מותר בי' באב ?
ובכלל האם יש איסורים כלשהם אחרי ט' באב במהלך שאר ימות החודש ?
תודה רבה מראש.
בברכה.

תשובה:

שלום רב

  1. הבדלה עושים רגיל, אם יש ילד קטן שהגיע לגיל חינוך ברכה ולא הגיע לחינוך אבלות, נותנים לו לשתות, אבל אם אין – שותים.
  2. ציפורניים מותר לפני שבת, גילוח שיער רק לספרדים ולא לאשכנזים.
  3. אם מזיעים מותר להתקלח מעט במים פושרים ומעט סבון לפי הצורך ולא באופן של הנאה. קרם ובושם מותר עד תשעה באב ולא עד בכלל.
  4. מותר תכשיטים.
  5. כיבוס ולבישת מכובס אסרו, נקיון לא אסרו, ודוקא בגלל שזה לא נעים מובן שכך יש לעשות באבלות.
  6. אסור להחליף מצעים גם לא לשבת, כמבואר במשנה ברורה ס"ק לג.
  7. אני חושב שאת פטורה מצום תשעה באב.
  8. דיני תשעת הימים חלים עד י' באב בחצות היום.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תשובות רהוטות וברורות

    היה לי לתועלת רב

    יש"כ

    רציתי לשאול
    אלו הנוהגים שלא לכבס ביום שישי,
    האם השנה מותר לכבס לפני שבת לצורך שבת?

    וכן הנ"ל לעניין גיהוץ

    תודה רבה