הפסק קל בקריאת שמע כדי לפנות מקום לאדם בספסל

שאלה:

הייתי בקריאת שמע ובידיוק מישהו רצה לשבת לידי אמנם השקיות שלי היו במושב לצידי והרי אסור אפילו לרמוז האם הייתי צריך לא להיתיחס עד שאני מסיים קריאת שמע? תודה רבה

תשובה:

שלום רב

בהלכה רואים ברור שבאופנים מסוימים התירו בודאי פעולה כזו, ולעיתים אפילו דיבור ממש, וכפי שכתב בשולחן ערוך אורח חיים הלכות קריאת שמע סימן סו:

בין הפרקים [של קריאת שמע וברכותיה], שואל בשלום אדם נכבד, ומשיב שלום לכל אדם. ובאמצע, שואל בשלום מי שהוא ירא ממנו כגון: אביו או רבו, או מי שהוא גדול ממנו בחכמה וכ"ש מלך או אנס, ומשיב שלום לאדם נכבד ואפילו באמצע הפסוק, חוץ מפסוק שמע ישראל ובשכמל"ו שלא יפסיק בהם כלל, אם לא מפני מי שירא שמא יהרגנו.

המקרה שלפנינו הוא ודאי נחשב כמפני הכבוד ומכל מקום מותר אפילו באמצע הפרק כיון שאינו דיבור ממש.

אגב בזמנינו שאנשים יודעים שלא מדברים בתפילה, נהגו שלא לשאול ולהשיב לא מפני היראה ולא מפני הכבוד, אבל כאמור זה תלוי בהבנה ובסיטואציה.

יום נעים.