מהם התנאים ללחמניות מזונות

שאלה:

קילו קמח- מה צריך להשים בקמח כדי לעשות לחמניות מזונות

תשובה:

תקנו חכמים על מיני דגן שקובעים עליהם סעודה לברך המוציא וברכת המזון.  אולם מני דגן שאין דרך לקבוע עליהם סעודה עליהם ואוכלים אותם  עראי ולא בצורה קבועה מברכים עליהם בורא מיני מזונות ומברכין עליהם ברכה מעין שלש.[1]

לספרדים הפוסקים כמחבר כל שיש בעיסה טעם של מתיקות או שהשתנה טעמו עד שאין למאפה טעם לחם דינו מזונות[2]

האשכנזים פוסקים כרמ"א שכתב עיסה שנילושה עם הרבה תבלין או דבש כמיני מתיקה שקורין לעקי"ך שכמעט הדבש והתבלין הם עיקר, ואין מספיק שהיה טעם של מני מתיקה אלא צריך שהמיני מתיקה יהיו עיקר.

למעשה יש אומרים בדעת הרמ"א שצריך שיהיה רוב מי פירות מהנוזלים ששמים בעיסה דהיינו שיהיה חמשים ואחד אחוז מי פירות. אף שאין מרגשים טעם חזק של מתיקות של המי פירות. במאפה[3]

ויש אומרים שאין צריך שיהיה רוב מי פירות אולם צריך שיהיה טעם חזק של מתיקות שהדרך לאכול מאפה זה לשם תענוג ולא לשם לשבוע [4]

לסיכום לחמניות מזונות הנמכרות בשוק עם הכשר מהודר עשוי שרוב הנוזלים הם רוב מי פירות שלשים עם העיסה [5]

יש לשים לב שאם קבוע סעודה על לחמניות מזונות אלו, צריך לברך עליהם המוציא וברכת המזון[6]

מי פירות הם שמן דבש יין מיץ ענבים בירה ביצים.

[1] שו"ע או"ח קסח' משנה ברורה ס"ק כג'

[2] שו"ע קסח' ז' משנה ברורה ס"ק כט'

[3] של"ה גר"ז מהרש"ק מהרש"ם דעת תורה קסח' ז' מנחת יצחק חלק ט' יז שבט הלוי חלק ט' מד'

[4] ט"ז קסח ז' אורחות רבנו או"ח ח"ב סי' נט' בשם החזו"א.

[5] תשובות והנהגות כרך ד' סי' נ'

[6] שו"ע קסח' סעיף ו'

הרבנים המשיבים : ר' אשר דזימיטרובסקי, הרב אברהם בוטרמן ור' גבריאל לומברד

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מדוע בירה ייחשב למי פירות? המנח"י (ט,יז) פסק שגם מיץ פירות העשוי מרכז בתוספת מים, לא מספיק. וא"ת שכאן המים תססו ודמי למבואר בסי' תסב' לגבי יין, שאני התם שהמים מתבטלים ברוב יין, ואילו כאן יש רק מים ,(שהרי מסתמא תה לא ייחשב למי פירות)

  2. מתוך עיון בתשובות ישנות שלי כאן באתר אני רואה שכתבתי כמובך, שנראה שבירה המבוססת על מים אינה מי פירות, הרב המשיב כאן אינו איתנו בשנים האחרונות ואינני יכול לשואלו, אכן יתכן שאינו צודק בנקודה זו.