האופנים שמותר לפתוח חנות ליד חנות.

שאלה:

ברצוני לשאול אותך כבוד הרב ,שאלה הלכתית . לאבא שלי יש חנות שמוכרת סטוקים של כל מיני שברים  . לאחרונה הוא החליט שזה לא רווחי

והוא רוצה לפתוח חנות למכירה ותיקון של אופניים חשמליות. הבעיה היא שיש לידו כבר חנות שעושה אותו דבר כמה שנים כבר . האם מותר לו לפתוח עסק דומה ? אשמח לקבל  תשובה במהרה.

תשובה:

 מותר לפתוח עוד עסק קרוב לעסק קיים בתנאי שלא יקפח את פרנסת בעל העסק הקיים ועל כן אם במקום שרוצה לפתוח עסק יש מקום שיתפרנסו שני בעלי העסק בצורה טובה מותר לפתוח עוד עסק אף שעל ידי זה יהיה לבעל העסק הראשון פחות רווחים אולם אם על פתיחת העסק השני לא יוכל בעל העסק הראשון להתפרנס או אף יאלץ לסגור את העסק שלו אסור לפתוח עוד עסק שהוא יורד לתוך אומנתו של חברו ומזיקו ויש לבעל העסק זכות שלא יקפחו אותו לאבד פרנסתו.

מקורות:

שו"ע סימן קנו' סעיף ה' שאסרו רק מי שאינו דר במקום זה אולם מי שגר במקום זה שרי. ובזמן הזה שרי לכולם שכולם משלמים מסים ואין קפידא. עיין חתם סופר חו"מ סימן ס"א דבדבר שאין מקום לשניהם איכא איסור יורד לאומנות חברו אף לבר מאתיה אף לר"ה בדר"י ב"ב דף כ"א והובא בפ"ת סימן קנ"ו סק"ג. וכן באגרות משה חושן משפט חלק א סימן לח'

הרבנים המשיבים : ר' אשר דזימיטרובסקי, הרב אברהם בוטרמן ור' גבריאל לומברד