עלייה לקבר בשנה הראשונה

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אמא שלי נפטרה בכו באייר תשע"ו ..אמרו לי שאסור לי לעלות לקבר כל השנה הראשונה וחלק אומרים שמותר אני לא יודעת מה לעשות גם ככה קשה כל המצב אני עד עכשיו לא עליתי לקבר שלה ובנוסף אמרו לי שאנחנו צריכים לעלות לשנה ב11 חודשים עכשיו הבנתי שזה יוצא חודש הבא חודש ניסן ואסור בחודש הזה לעלות לבתי העלמין .מה עושים ?
אנחנו ממוצא אשכנזי , תודה רבה

תשובה:

שלום רב

ננסה לעשות סדר בדברים: אמת שלכתחילה יש להמנע מלעלות לקברים בשנה הראשונה למעט המועד הנקוב, זה לא איסור, אלא שבשנה זו הנפטר טרוד בכפרת חטאיו ואינו יכול להמליץ טוב על הבאים לקברו, דבר שהוא עושה בכל פעם עולים קרוביו לשם. אם קשה עליך הדבר, את יכולה לעלות אבל לא להתפלל על עצמך בכלל, רק לעילוי נשמת אמך.

לפי מנהג ארץ ישראל ניתן לעלות לקברים בחודש ניסן כמובא בס' גשר החיים והבאנו את הדברים כאן באתר בהרחבה בכמה מקומות, למעט ימי חג הפסח כמובן.

בני אשכנז לא נהגו לעלות ב11 חודש אלא ב12 חודש, המנהג זהכרת הוא מנהג ספרדי.

בשורות טובות ושלא תדעו צער.