שיעור אכילת פת בסעודת שבת / זמן האכילה

שאלה:

ביום חול אני אוכל לחם 30 גרם תוך 3 דקות זה מספיק בשביל לברך ברכת המזון?
בשבת חייב לאכול רצוף 54 גרם תוך 3 דקות או יכול לאכול 30 גרם תוך 3 דקות ולחכות כמה דקות ולאכול עוד 30 גרם?

תשובה:

שלום רב

ביום חול ודאי די בשיעור זה.

לגבי שבת יש להקדים שיש מחלוקת כמה הוא שיעור האכילה: ראה מג”א סי’ רצא סי’ א שצריך מעט יותר מכביצה, שכן בפחות מכך הוא אכילת עראי, והובא במשנה ברורה שם ס”ק ב. אמנם הריטב”א והר”ן בסוכה כח נקטו שדי באכילת כזית, וראה משנה ברורה סי’ תרלט ס”ק כג, שמה שכתב המגן אברהם לאכול כביצה הוא רק לכתחילה ולמצוה בעלמא ומעיקר הדין די בכזית. ועפ”ז כתב באליה רבה סי’ רצא שם, שאדם שחולה וקשה עליו האכילה, יכול לסמוך לאכול רק כזית, וראה קצות השולחן סי’ פב הערה יא שמחדש, שמי שאוכל פחות מכביצה אינו חוזר על רצה, כיון שיש סוברים שצריך דוקא כביצה. אמנם נדמה שיחיד הוא בכך בין הפוסקים.

לגבי זמן האכילה נחלקו הדעות: במטה אפרים סי' תרכה ס"ק נב כתב שיש לאכול כביצה בכדי אכילת פרס – 50 סמ"ק ב4 דק', אולם בקצות השלחן סי' לו סעי' א כתב שדי בכך שכל כזית יאכל בכדי אכילת פרס בפני עצמו.