בנייה ברכוש המשותף

שאלה.

שכן בבניין שרוצה לבנות ללא רישיון ברכוש המשותף ויש לו טענות שזה מגיע לו. והשכנים מתנגדים לבניה ורוצים הצדדים לפעול ללא מריבות וללכת לדין תורה. אבל יש ויכוח מי התובע ומי הנתבע .הבונה אומר שהוא הנתבע כי הוא בא לבנות ברכוש המשותף  שהוא שותף ויש לו חלק בזה והשכנים תובעים אותו להפסיק וממילא זכותו לבחור באיזה בי"ד יתבצע הדיון (כפי הנהוג כיום שבד"כ הולכים אחר הנתבע) .והשכנים אומרים שהם הנתבעים ,כי הם מתנגדים לבניה שעל פי התובע זה זכותו והוא תובע מהם להסכים   וממילא זכותם לקבוע לאיזה בית דין ללכת.

הדין עם מי?

תשובה

לפי מה שכתוב בסדר הדין [פרק ב' סעיף י"ג] הבונה בשטחו הוא הנתבע ע"י השכן התובע ממנו שלא יבנה בשטחו. והרוצה לבנות בשטח משותף הוא התובע שרוצה להוציא דברים מרשות השותפים לרשותו , והשכנים המתנגדים הם נתבעים להסיר ההתנגדות ולאשר לו את חלקם. ולכן השכנים בוחרים הבית דין.

וידידי הגרא"ש הביא ראיה ממה  שכתוב "בכנסת הגדולה" (בהגהותיו לב"י ) שמרבה בדיורים ברכוש המשותף, הטוען לזכותו. הרי הוא התובע שעליו הראיה מכיוון והוא מוציא מהשותפים השתמשות ברכוש המשותף.

הרבנים המשיבים הרה"ג ר' אברהם דרברמדיקר שליט"א , הרה"ג ר' גבריאל לוברבום שליט"א  ,הרב שלמה פרץ