האיסור לסרב לעלות לתורה

שלום עליכם. האים זה בסדר שאים אומרים לעלות לתורה בבוקר ואני מסרב כתוב משהוא מקצרים ימיו לא? כי פעם הייתה לי סוג של חרדה מלעלות לתורה הייתי חושב שהייתי אומר ברכו ועונים אז זה שם השם לבטלה אבל היום אני בטוח ללא ספק שאני יהודי אבל עדיין קצת מיתבייש לעלות זה בסדר לו לעלות או בכול מיקרה לעלות ניצבור עזות דיקדושה? והאים אני מקבל שכר על כול מילה של תורה שאני לומד? ועוד אים הדלקתי נר או עשיתי כול דבר לעילוי נישמת מישהוא ואני לא יודע את שם אימו זה בסדר שאני יגיד רק את שמו זה עושה לו נחת

תשובה:

שלום רב

אדם שמכבדים אותו לעלות לתורה ואינו עולה, זה אכן סימן רע לו. אין סיבה לבושה אבל אם אתה מתבייש, יש לסכם עם הגבאי שלא יקרא לך, אבל אם קוראים יש לעלות. ראה משנה ברורה בסי' קלט ס"ק א. אדם שיש לו סיבה מוצדקת ואינו נמנע מחמת הזילזול אינו בכלל עונש זה, כך כתב בשו"ת תורה לשמה  סי' צה, ולכן אין לך מה לדאוג על מה שכבר נעשה, אבל מכאן ולהבא יש להתאמץ ולעלות.

ברור שמקבלים שכר על כל מילה של לימוד, ידועים דברי החפץ חיים שעשה חשבון שבדקה ניתן לומר 200 מילים והם 200 מצוות שנאמר עליהן "ותלמוד תורה כנגד כולן".