הטמנה במקצת בשבת

שלום: פלטה של שבת, עם סירים מכוסים בשמיכה, האם מותר בשבת לשים מתחת לשמיכה חלות קפואות על מנת שיפשירו? או שזו הטמנה בשבת? ומה הדין לשים את החלות על השמיכה כשהם בנילון?

תשובה:

שלום רב

לשים את החלה תחת השמיכה זה ממש הטמנה, אלא אם כן מניחים את השמיכה רק מעל החלה באופן שכל צדדיה מגולים, שאז נחשב הדבר כהטמנה במקצת שנחלקו בה הפוסקים כידוע, לדעת השו"ע אפילו הטמנה במקצת אסורה ולדעת הרמ"א הטמנה כו מותרת וכן מנהג בני אשכנז.

לשים על השמיכה עם ניילון או להסיר את השמיכה לגמרי ולהניח ישירות על הסיר – מותר.

מקורות:

דעת השו”ע בסי’ רנג שהטמנה במקצת אסורה, ובאור לציון ח”ב פרק יז כתב, שאף שנהגו הספרדים בזה כהכרעת הרמ”א שהטמנה במקצת מותרת, אין להקל בכך אלא בערב שבת. רבים מהספרדים קיבלו בזה את הוראת מרן השו”ע שלא להתיר הטמנה במקצת גם לא בערב שבת, וכמדומה שכן דעת הגר”ע יוסף.