סתימת פתח – צוואת ר' יהודה החסיד

שלום כב' הרבנים
בעניין צוואת ר' יהודה החסיד. באם אני מחלק חדר גדול לשנים באמצעות קיר ללא דלת, האם נהוג בכגון דא לעשות חור?האם יש שיעור לעובי החור?וכן בהפרדה בין שני קומות, זה היה דופלקס ולקחנו את המדרגות וסתמנו את החלל באמצעות תקרה, האם גם שם מקובל להשאיר חור? בכבוד רב
תשובה:

שלום רב

צוואת רבי יהודה החסיד היתה לגבי פתח, מקום שאינו פתח אלא פשוט אתה בונה קיר באמצע חדר, אינו בכלל התקנה. גם במדרגות למעלה, אם לא היה שם פתח אלא פשוט חלל שבתוכו מדרגות אין חשש לכאורה. לגבי הנקב, רוב הפוסקים לא הביאו בזה שיעור אלא כתבו נקב קטן כעין שפופרת, צינור דק וכדומה, אולם בשם מהריי"ץ הובא בס' הבית עמ' קצא שיש להשאיר טפח וחצי. ועי' שם שא"צ להשאיר את החור גלוי, אלא אפשר להניח בו פס מתכן וכדומה ולשים עליו טיח וסיד, עיי"ש בשם בעל התניא, וע"ע בשו"ת שבט הלוי ח"ו סי' קיא.

בהצלחה בשיפוץ וללא הוצאות מפתיעות…