באיזה קן ניתן לעשות שילוח הקן?

שלום לרב הגאון!
1.האם בבית מושכר עושים שילוח הקן לכתחילה?
2.באופן כללי אם עשיתי שילוח הקן ואחר כך היונה חזרה האם ניתן לקיים שוב את המצווה?

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין כאשר הקן במקום שהוא בבעלות אדם כל שהוא לא ניתן לקיים שם את המצוה, כיון שחכמים דרשו מהכתוב "כי יקרא קן ציפור" שמדובר בקן הפקר ולא בקן השייך לאדם מסויים, וכאשר הקן הוא במקום שבבעלות אדם מסויים הוא נקנה לבעל המקום ואינו הפקר, אלא שכתבו הפוסקים, שהיות והיום אף אדם אינו צריך קן ציפור, החצר אינה זוכה בו, כי חצר זוכה רק בדבר שיש אומדן דעת שבעל המקום מעוניין בו, וממילא ניתן לקיים שם את המצוה. כך גם במקום מושכר.

מהטעם הנ"ל לא ניתן לקיים את המצוה פעמיים באותו קן, כיון שמהות המצוה היא שאתה זוכה בקן והוא נעשה שלך, וממילא שוב לא ניתן לקיים בו את המצוה.