גובה כספים שלקחה את הכסף לעצמה

שלום אני שדכנית מאזור המרכז. התחלתי את התפקיד כבר מלפני חודשיים. ראיתי שהעבודה רבה, לכן ביקשתי עזרה מאחת הבנות כדי שהיא תגבה תשלום עבור דמי רישום בסה"כ 100 ש"ח. הבחורה שהתחילה אמרה לחברה טובה שלה שכבר הוצאנו אותה ל2 פגישות עם שני בחורים שונים שהיא צריכה לשלם דמי רישום. חברתה של הגובה את הכסף אמרה בסדר אין בעיה אני אשלם. אני אישית באותו שבוע לא הייתי באזור לכן התשלום עבר למי שגבתה אותו שתשמור את הדמי רישום ותעביר לי אותו.
יום לפני שהייתי אמורה לקחת את הכסף צילצלה אליי הבחורה שגובה את התשלום ואמרה לי שהיא נתקעה וחייבת 30 ש"ח מהכסף על מנת לנסוע באוטובוס לבקר את אחייניתה בבית חולים.
אני כולי חמלה אמרתי לה בסדר רק את העודף תעבירי מחר ואת ה-30 שח מתי שיהיה לך. אמרה: בסדר.
כעבור חצי שעה מהשיחה הגובה את הכסף שלחה לי הודעה שהיא ביזבזה את כל הכסף.
אני אישית התייעצתי עם אחותי שהיא מכירה אותה מאוד טוב ואמרה לי לא להאמין לבחורה מכיוון שהיא כל הזמן משקרת ושהיא לא ביזבה את הכסף ושאני ידרוש אותו בחזרה כי אני אחרי זה לא יראה אותו.
דיברתי עם הגובה שלקחה לי את הדמי רישום שעד מחר אני דורשת את הכסף.
הגובה שגובה את הדמי רישום פנתה לחברה טובה שלה ואמרה לה שהיא ביזבה את הכסף שהיא שילמה לה את הדמי רישום והיא לא יודעת מה לעשות, חברה של הגובה את הכסף אמרה לה תגידי לה שאני הסכמתי לך לקחת מהכסף ואם השדכנית רוצה שתדרוש ממני את הסכום שמגיע לה.
אחותי שהיא מכירה את הגובה של הכספים ראתה את הגזל שעשתה לי ועל העוגמת נפש הציעה לי לשדכנית שהיא תביא לי 50 ש"ח במקום להביא למי שלקחה לי את הכסף, אמרתי לה בסדר.
הגובה של הכספים שמעה זאת והודיע לחברתה שרוצים לגזול לה את ה-50 ש"ח בגלל שלקחה לשדכנית את ה-100 ש"ח.
חברתה של הגובה כספים, איימה עליי על השדכנית שאני גזלנית ולא כדי לי להתעסק איתם והיא לא מעוניינת לשלם לי שקל מהדמי רישום.
אני השדכנית אמרתי לה שאין לה מה להתערב זה ביני לבין הגובה את הכספים.
השאלה שנשאלת פה האם הגובה את הכספים חייבת לי תשלום 100 ש"ח על כך שמבחינתי הכסף שקיבלה היה עבורי?
או חברה של הגובה כספים חייבת לשלם לי את הדמי רישום?
או שאחות של השדכנית תשלם לי במקום להביא לגובה של הכספים את התשלום?
אשמח שתענו לי באקדם כדי שאוכל לדעת מה לעשות .
אני חס וחלילה לא רוצה לגזול כספים למרות שהכסף היה מיועד אליי .

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ה-100 ש"ח שהגובה לקחה הוא של השדכנית. החברה ששילמה לגובה פטורה מלשלם לשדכנית. ככל שאין ויכוח על העובדות, האחות רשאית להעביר את הכסף שהיא חייבת לגובה לשדכנית.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' קכה סעיפים ה-ז. גם אם דמי הרישום לא סוכמו מראש, מכל מקום, מקרה זה דינו כחוב, דלא גרע מאם המקבל עני או משטר שחרור לעבד (תוספות גיטין דף יב ע"א).
לעניין שהחברה נפטרה מהחוב, עיין שו"ע חו"מ סי' קכא סעיף א.
לעניין שהאחות יכולה לשלם לשדכנית ולהיפטר מהחוב, עיין בש"ך חו"מ סי' קכח סק"ח.