האם מותר לסחוט לימון בשבת לתוך טחינה?

האם מותר לסחוט לימון ע"ג טחינה או מיונז [כשמכינים את זה].
במילים אחרות זה נחשב אוכל או משקה לענין זה.

תשובה:

שלום רב.

אם הטחינה סמיכה עד שצריך לממסה מעט בלשון – מותר, אולם אם הטחינה דלילה נראה שהיא נחשבת משקה והדבר אסור.

מקורות:

ראה ברית הלוי סי' נ. וכן נראה פשוט על פי דברי המשנה ברורה בסי' רח ס"ק ב לענין ברכה על דייסה. על עצם האיסור לסחוט לתוך משקה ראה ביאור הלכה סי' שכ סעי' ד.

אמנם, במגן אברהם שם ס"ק י התיר לסחוט לתוך מורייס שהוא ציר המיועד לטבל בו את הפת, ונראה שכוונתו שהואיל ודרך השימוש במורייס וא באופן של אכילה ולא באופן של שתייה לא נחשב הדבר כמשקה אלא כאוכל לענין זה. אולם, קשה בעיני לסמוך על כך כיון שיתכן שהמורייס הוא במרקם סמיך ומשום כך התיר.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. כפי שציינתי בתגובה דומה בשאלה דומה, הגר"ע מתיר לסחוט לימון בשבת לתוך אוכל וגם לתוך משקה (ואפילו לכוס ריקה לצורך הכנת לימודנה)
    חזו"ע שבת ד עמוד קלד