חולה אם חייב בקריאת התורה

שלום רב!
אני לפני ניתוח שרוול אשמח לדעת את ההלכות לגבי שבת, צום, וכדו' תודה.
הניתוח יוצא לפני שבת כך שבשבת אהיה בביה"ח [חולה שאין בו סכנה] האם יהיה מותר לי לרדת במעלית שבת, והאם אהיה חייב בקריאת התורה או שיש מקום להקל? תודה.

תשובה:

שלום רב.

לגבי מעלית שבת יש להחמיר שלא להזדקק לה. לגבי קריאת התורה יש מקום להקל, שכן לדעת רבים מהפוסקים חובת הקריאה בתורה אינה מוטלת על כל יחיד ויחיד אלא היא חובת הציבור. בנוגע לצומות, יש להתיעץ עם רופא שומר תורה ומצוות. ככלל, לאחר ההחלמה מהניתוח אתה אדם בריא לחלוטין עם קצת פחות תיאבון… ואין סיבה שלא לצום.

בהצלחה רבה והחלמה מהירה!

מקורות:

על השימוש במעלית שבת ראה כאן. קריאת התורה, אם מוטלת עלך כל יחיד ויחיד או שאינה אלא חובת ציבור נחלקו בכך ראשונים, להלכה החמיר הביאור הלכה בסי' קמו שאין ללמוד בשעת קריאת התורה כי חיובה מוטל מעל כל יחיד ויחיד. אעפ"כ פסק הגרש"ז אויערבך בס' הליכות שלמה, שאדם שחיסר כמה מילים מהקריאה אינו חייב לשמוע שנית, כיון שסומכים על דעת הסוברים שהקריאה היא חובת הציבור, ונראה שכך הוא מנהג העולם. בהתאם לכך, נראה שיש להקל בזה גם לחולה המתקשה להגיע לבית הכנסת.