אם יוצאים ידי חובת סעודה שלישית במיני מזונות, ואם יכול להמשיך לאוכלם לאחר השקיעה

האם אפשר לצאת ידי חובת סעודה שלישית בשבת באכילת "מזונות"? ואם כן, האם אפשר להתחיל לאכול לפני השקיעה ולהמשיך לאכול אחרי השקיעה גם בלי ליטול ידיים?

תשובה:

שלום רב.

נחלקו הראשונים בשאלה זו, והובאו דעותיהם בשולחן ערוך, ולהלכה ודאי שצריך לאכול פת בסעודה שלישית, אך אם הוא שבע מאוד שאינו יכול לאכול פת יכול לאכול פת הבאה בכיסנין או מאכל מחמשת מיני דגן , ואם גם זה אי אפשר לו יאכל בשר ודגים ולפחות מיני פירות או ישתה רביעית יין.

ואם התחיל לאכול לפני השקיעה, אסור לו להמשיך לאחר השקיעה אפילו במיני מזונות.

מקורות:

שולחן ערוך סי' רצ"א סעיף ה' ומשנה ברורה שם. ולענין פירות, עי' בפמ"ג שם סק"ב שעדיף פירות משבעת המינים ובקיצור שולחן ערוך סי' ע"ז ס"ק ט"ז משמע שדווקא פירות מבושלים. ולענין שתיית רביעית יין עי' בתהלה לדוד רצא,ב ובתורת שבת רצא,ח ובאגרות משה או"ח ח"ד סי' ס"ג כתב שאין יוצאים ביין בסעודה שלישית. וראה כאן שהובאו דעות הראשונים בענין זה.

ולענין התחיל לאכול לפני השקיעה עי' בערוך השולחן סי' רצ"ט סעיף ה' שפסק כן, ועי' בשמירת שבת כהלכתה פנ"ט הערה מ"ז שהגרש"ז הסתפק בזה אם גם במיני מזונות הדין כן, ובאור לציון כב,ח התיר לאכול מיני מזונות גם לאחר השקיעה, אך עי' ברבבות אפרים חלק ג' סימן רפ"ד שהביא פוסקים רבים (ביניהם הגרי"ש אלישיב זצ"ל) שדעתם שאין להמשיך לאכול לאחר השקיעה וכתב שכן מנהג העולם.