לתרומות לחץ כאן

הפיכת תנור בשרי לחלבי ואפיית חלות בתנור חלבי לצורך אכילתם עם בשר

שלום וברכה,
יש לי תנור תא אחד חלבי
האם יש אפשרות להפוך אותו לבשרי?
ובאיזה צורה?
והאם מותר לאפות בתנור זה חלות אחרי יותר מ24 שעות שהשתמשתי בחלבי
ולאכול אח"כ את החלות האלו עם כבד או בשרי אחר
תודה מראש

תשובה:

שלום רב.

א, מן הדין יש מקום להתיר להפוך את התנור מחלבי לבשרי על ידי שידליק אותו לחצי שעה על החום הגבוה ביותר. [שיתחמם התנור בשיעור שאם יניח עיתון הוא ישחים בכל צדדי התנור דהיינו ליבון קל]. אך יש המחמירים שלא להפוך כלים מבשרי לחלבי, ולכן ניתן לעשות זאת בכדי להפוך את התנור מחלבי לפרווה.

ב. מותר לאפות חלות בתנור חלבי אף מיד אחר ההשתמשות לחלבי, אף כשבדעתו לאכול את החלות עם בשר.

מקורות:

א,המג"א בהלכות יו"ט סי' תק"ט סקי"א החמיר שלא להגעיל כלי מבשרי לחלבי. אך יש לדון אם חומרא זו נאמרה גם בתנורים מכמה טעמים:  א, כל החשש שבלוע בתנור מהבשר או החלב הוא חששות של זיעה [שזה רוב תשמישו של התנור ולא חיישינן שנופל חתיכות שאינו השימוש התדיר בתנור מנח"ש והובא בהליכות שלמה על פסח] וזיעה בתנורים אינו דבר ברור ודנו בזה אחרונים. ב. בדרך כלל עד שעולה זיעה התנור מתחמם בשיעור חום שכבר נעשה הגעלה בזה, והמג"א שם כתב דבאופן שרגילות לחמם קודם שימושו אין להחמיר. ג, אם נאסור עליו הרי הדבר כרוך בהוצאות לקניית תנור נוסף ויש לדון אם החמירו בכה"ג חומרא זו. ולמעשה צ"ע. ובמשנ"ב הלכות יו"ט מביא מהפרמ"ג דהמנהג להטריף מקודם ואז להכשיר [כמובן באופן שאין חשש בישול בב"ח כגון שאינו בן יומו] אך להפוך את התנור לפרווה נראה דבוודאי יש להקל דכל החשש לענין נ"ט בנ"ט לכתחילה ובצירוף כל הנ"ל אין להחמיר בזה.החשש שנבלע בשר בתנור הוא ע"י זיעה לצד שיש זיעה בתנורים, וכך הוא רוב תשמישו ואף אם נחוש למיעוט תשמישו שנפלה חתיכת בשר לקרקעית התנור הרי בהתירא בלע מועיל ההכשר בליבון קל והוא מבואר בנקה"כ יור"ד סי' צ"ג להדיא מהרבה ראשונים והיא הלכה פסוקה. מדברי ר' אשי בע"ז עו,א דבהתירא בלע אף כלי שתשמישו ע"י האור מועיל לו הגעלה. אמנם המג"א בהלכות יו"ט שם כ' להחמיר שלא להגעיל כלי מבשרי לחלבי ויסודו מחולין ח,ב דהטבח צריך שיהיו לו ג' סכינים לבשר לחלב ולשחיטה מבואר דחיישינן שלא לסמוך על ההגעלה שיעשה כל פעם שמא ישכח. אמנם כאן ישנם לצירופים שכתבנו ויש לציין שהמשנ"ב בהל' יו"ט שם מביא שיכול להטריף לכתחילה ולהערים כדי לשנות מבשרי לחלבי, וכן הביא בהל' פסח תנ"א סעי' ג' דברי החת"ס דכשמגעיל לצורך פסח ג"כ יכול לשנות מבשרי לחלבי.

ב, כל החשש הוא נ"ט בנ"ט לכתחילה, שאינו אלא חומרא ואינו מובא בשו"ע ורמ"א, אמנם הביאו הש"ך סי' צ"ה סק"ג וכן הביאו הב"י שם, והכא בלא"ה יש להקל דב' חששות יש בליעה מהתנור א, זיעה ב' ריחא, ומצד זיעה אין לחוש שחלות הוא דבר שאין בו זיעה דפת הוי כחוש שאין בו זיעה כמבואר בבית מאיר הביאו משנ"ב תס"ג סק"ג [דאי"צ לטוח גג התנור באפיית המצות] ואינו בולע מדפנות התנור,  ומצד ריחא אין ריחא לדפנות התנור כמבואר בש"ך סי' ק"ח סקי"ב בפשיטות מהגה"מ.

 

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מותר על תבנית פרווה כמפורט בתשובה למעלה, אך לכתחילה יש להדליק את התנור לרבע שעה לפני הכנסת החלות לאפיה.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל