סילוק ציפור דוגרת מאדן החלון

שלום,
יש לי ציפור שהטילה את ביציה לפני שבוע ודוגרת לי על אדן החלון, האם אני יכולה להעיף אותה? ואם לא כמה זמן ייקח עד לבקיעה.. אני קצת חוששת מכינים שהיא יכולה להעביר

תודה רבה
שלומית

תשובה

יש לך מצווה גדולה שהזדמנה לידך, "מצוות שילוח הקן", – אם מוצאים קן של ציפור, והאם גודרת על האפרוחים או על הביצים, יש מצווה לשלח את האם, ולקחת את הבנים,

האם דוגרת על הביצים בלילה, ומצוות השילוח בצורה המהודרת היא, שבשעה שהיא דוגרת על הביצים, מגרשים אותה משם, ואם יש באפשרותך להרים את האמא בידים, ואח"כ לגרש אותה, זהו הדרך המהודרת לשלחה, ואם את לא יכולה להרים אותה בידים שלך, את יכולה לגרש אותה על ידי שתדפקי על החלון, או בכל צורה אחרת.

אחרי שאת מגרשת את האמא את יכולה לקחת את הביצים, לכתחילה יש מצווה להשתמש עם הביצים, ולכן אם את רוצה את יכולה לעשות חביתה מהביצים (כמובן אם אין בהם דם) אבל אם את לא רוצה להשתמש עם הביצים את יכולה לזורקם לאשפה.

[בקיעת הביצה היא לאחר 21 יום].

הצטרף לדיון

55 תגובות

  1. לפני שבועיים הטילה ציפור על עדן החלון 2 בצים ביום חמישי האחרון הבצעים בקעו וניהיו גוזלים בעלי ביום שישי לאחר ששאל איש ישיבה ניסה לשלוח את האם בכדי לקיים את המצווה אך היא ניסתה לנשוך את בעלי לבסוף הוא גרם לה לעוף היא חזרה אחרי כמה דקות שוב ואז נעלמה לבנתיים הבחנו שביומים האלה מתו הגוזלים כי יש זבובים האם גרמנו למותם איך ניתן לכפר על דבר כזה אני מרגישה נורא עשינו מה שאמרו לנו וזה היה לפני כניסת שבת שהיא דגרה מעליהם אחרי שהם כבר בקעו 7 וחצי בערב

  2. מכיון שאת כותבת שהאם עדיין דגרה על הגוזלים, נחשב שילוח האם לקיום מצוות שילוח הקן אף שכבר הביצים פקעו (כיון שעדיין הם צריכים לאמם), ומכיוון שקיימתם את ציווי התורה אין לכם מה להצטער על כך שמתו הגוזלים, ועל פי הזוהר עיקר טעם המצווה הוא כדי שתלך הציפור וברוב צערה תעורר את צער השכינה על כלל ישראל, ולכן עליכם לשמוח שזכיתם לקיים מצוה נדירה זו ולעורר את רחמי השכינה.

  3. שלום וברכה. על אדן החלון שלי בקומה 1 יש יונה שדוגרת על 2 ביצים כבר 4 ימים. לא ברור לי אם מצווה לשלחה או לא מאחר וראיתי שכתוב שמאחר והקן "מזומן לי" אז זה לא נחשב אלא שצריך למצוא קן בדרך. מה לעשות? רב אחד אמר לי לשלח את היונה ורב אחר אמר לא לשלחה. במידה וכן אז האם באמת לזרוק את הביצים ? אני לא צריך אותם. אני מבין שעצם השילוח גורם לה צער אז אם כשתחזור היא תראה את הביצים עדיין במקומם זה בסדר ? אני חס על צערה של היונה אך מאידך הייתי מעדיף שלא יהיה לי קן על אדן החלון
    אשמח לתשובה מהירה

  4. אם במקום שבו הקן נמצא רוב העולם היו מפנים משם את הקן מפני שזה לא נוח ומפריע לשימוש בחלון אפשר לעשות שם שילוח הקן. אם אינך רוצה אינך חייב לזרוק את הביצים, אך אין בזה צער בעלי חיים כאשר זורקים את הביצים מפני שלדעת חלק מהפוסקים כך צורת המצווה.

  5. לרב שלום ותודה על תשובתך.
    אבל בגלל הסיטואציה על אדן החלון האם זה ייחשב מצווה ? לא נוח לי לגרום ליונה צער אם זה לא מצוות שילוח הקן. מצד שני בכל פעם שאני פותח את החלון היא נבהלת ובורחת

  6. שלום רב, יונה דוגרת אצלי במרפסת כבר מעל שבוע, לא ראיתי ביצה כי היא נמצאת בפרגולה אבל סביר להניח שהיא דוגרת אחרת לא היה לה מה לעשות שם מבלי לזוז תקופה כזאת. שמעתי על המצווה שילוח הקן אבל אני קצת חוששת מלגעת בביצה. האם אני יכולה להעיף את היונה מבלי לקיים את המצווה? אני פוחדת מהעברת כינים במיוחד שיש לי ילדים קטנים בבית. אודה למענה, תודה ויום טוב, שירן

  7. מסתבר שהביצים כרגע אינן ראויות למאכל, לכן יש להמתין עד שיבקעו מהן גוזלים ולעשות שילוח הקן ללא ברכה, בשעות הערב לאחר השעה 6:00. בהצלחה

  8. שלום הרב . יש אצלי בחלון של השירותים יונה שדוגרת קרוב לשבועים על שני ביצים ביום הזכר בלילה הנקבה כמו שהבנתי יש מצווה להעיף תנקבה ולקחת תביצים ואם אני מחליט להשאיר את היונה ולתת לה להטיל תביצים זה לא מצווה? חרם דוגרת שבועים לא זזה פתאום ככה לפרק לה הכל

  9. במצב כזה כדאי לחכות שיהיו גוזלים ואז לקיים את המצוה, כי יתכן שכרגע הביצים כבר בכלל "ביצים מוזרות" שכבר מתרקם בהם אפרוח ולא ניתןלקיים בהם את המצווה. לגבי ה"חראם" כשיש מצוה מיותר להשיב…

  10. יש לי יונה שדוגרת כבר שבוע על 2 ביצים.
    אני רוצה לקיים את מצוות שילוח הקן ועם זאת אני רוצה שהביצים יבקעו ולגדל את הגוזלים.
    העניין הוא שאני לא יכול לגדל אותם מיום היוולדם אלא רק כשיגדלו קצת, השאלה היא האם מותר לי לחכות איזה שבועיים לאחר הבקיעה ואז לעשות שילוח? זה יחשה מצווה?

  11. אין לקיים המצווה בשנת שמיטה. לכן הניחו ליונה לגדל את הגוזלים אחרת זה עבירה על חוק צער בעלי חיים שחמור מאשר ביצוע המצווה.

    כמו כן במידה והקן נמצא בשטח פרטי ולא ציבורי אין בכלל מצווה

    המצווה מתקיימת רק בשטח ציבורי.

    חבל שיש כאן רבנים שמתיימרים לדעת אבל מטעים את הציבור וגורמים לצער בעלי חיים, במקרה שכזה העוון בגין העבירה יחול על הרב המטעה

  12. האמת שחשבתי שלא להתייחס לעזות מצח בה ניסחת את תגובתך, אבל כדי להסיר לזות שפתיים הנני להשיב: מה שלא עושים שילוח הקן בשנת השמיטה זו דעת הרש"ש על פי סוד, על פי הנגלה אין סיבה שלא לעשות זאת, משום כך סבר הגר"ע יוסף שיש לעשות גם בשמיטה, כמובא בס' מעין האומר ח"ה שביעית סי' א וראה שם בהערות שכך סבר גם הגב"צ אבא שאול. בנוגע להנחה שלך שקן בבית לא מקיים בו את המצוה זו טעות, כיון שבזמנינו שאנשים בדרך כלל לא מעונינים בביצי יונים סברו הפוסקים שהחצר אינה זוכה בהם והם עדיין הפקר אלא שלכתחילה יש להפקיר קודם הטלתן לחוש לסברא שהזכרת.
    להבא יש לנסח את התגובה בכבוד הראוי כפי רוח האתר.

  13. שלום רב,
    אני שמעתי בכלל שאם מגרשים את היונה ומפרקים לה את הקן אז זה מזל לא טוב…וכעת אני רואה שרשום פה מצווה.אשמח אם תעשו לי סדר.לי יש יונה שדוגרת שבועיים במרפסת ולא מפריעה לי בכלל מה אני צריכה לעשות? והמזל שלי סגור הרבה שנים.

  14. יש מצוה של שילוח הקן, אם היא דוגרת שבועיים תחכי לגוזלים, ואז תגרשי את היונה, לא צריך לגעת בגוזלים כי לא יהיה לך מה לעשות איתם, אלא תתכווני שאת רוצה שלאחר גירושה הגוזלים יעשו שלך בקנין חצר, ותאפשרי לה לחזור. היונה נמצאת רק בלילה, ביום נמצא הזכר.

  15. שלום רבב… יש לי יונה שהטילה ביצים על סדין של הכביסה שלי.. מצד אחד רוצה לגרש אותה שלא יהיו כי ים מצד שני ממש מרגישה שאני יעשה לה עוול וצער בעלי חיים. ללא ידעתי שיש כזה דבר שילוח הקן. אשמח לדעת מי פסק את זה מה התכךית של שילוח הקו??? כי אם השם ברא את היונים וזכותם גם להתרבות בנפלאות הסריאה אז למה לנו לבוא ולהרוס לה את הכל ולגרום לה לעוול נוראי??? ולביצים למוות??? זה לא קצת אכזרי ונוגד את התורהה?? לעשות חסד עם הבריות??? צער בעלי חיים איפה כאן באים לידי ביטוי היופי שביהדות ומידת הרחמים שצריך להרוס ליונה את הקן??? לא מובן לי מה מקור המצווה הזאת אם הוא נוגד כל כך הרבה ערכים אחרים של היהדות?? אשמח לתשובה שאולי לא חשבתי עליה .. תודה רבה

  16. יש לך טעות בסיסית בענין. אין חובה לעשות שילוח הקן! המצוה היא להיפך, שאם אתה רוצה לקחת את הביצים לעצמך או לפנות את הקן, חובה עליך לשלח קודם לכן את היונה כדי שלא תראה בצער בניה, ראי בהרחבה בס' החינוך מצוה תקמה, מדבריו וממה שהביא בזה בשם הרמב"ן.
    לגבי שאלתך מה מקור המצוה הלא היא מפורשת בתורה (דברים פרק כב פסוק ו ז): כי יקרא קן צפור לפניך בדרך בכל עץ או על הארץ אפרחים או ביצים והאם רבצת על האפרחים או על הביצים לא תקח האם על הבנים: שלח תשלח את האם ואת הבנים תקח לך למען ייטב לך והארכת ימים:
    אלא שאנשים רוצים ובצדק לזכות לסגולת המצוה, לכן משלחים את האם ולוקחים את הביצים. ואין בכך טעות, כל דבר הנעשה לצורך האדם אינו צער בעלי חיים, וכפי ששוחטים בהמות ועופות ואוכלים את בשרם.

  17. יש לי קן בחלון של השירותים כבר כמה ימים. לדעתי כבר התחילו להתפתח בביצים אפרוחים. לפני כשבועיים היה עוד קן, וגילינו בדיעבד שאפרוח אחד לא שרד והוא נרקב עד שניהיה ריח חזק בבית. מה לעשות עם הקן הנוכחי? הבנתי מהתגובות שביצים במצב כזה לא מעיפים, מצד שני אם אני אעיף את האם והביצים יבקעו יתכן שהם ימותו שם.

  18. שלום רב,
    לפני מספר ימים הבחנו בקן של יונה על אדן החלון שלנו.
    פתחתי את החלון וראיתי כי הביצים כבר בקעו ויש גוזלים.
    אני לא יודע מה לעשות. מכיוון שהבנתי שברגע שאזיז את הקן היונה לא תמצא את הגוזלים והם ימותו .
    האם זה נחשב מצווה? אני חשבתי שמדובר רק על ביצים שטרם בקעו. האם זה לא צער בעלי חיים?
    אשמח לתשובה מה כדאי לעשות מכיוון שכרגע זה עושה ריח לא טוב בכל הבית והבנתי שגם יכול להעביר מחלות. מאידך אני לא רוצה להיות אחראי להריגת גוזלים כך סתם. אשמח לסיוע

  19. המצוה קיימת גם בגוזלים. אין הכרח שהיונה לא תחזור, אם תשאיר את הקן במקומו היא תמצא אותו. עכשיו שכבר בקעו הגוזלים נראה שיש צער בעלי חיים להשאיר אותם סתם שימותו ברעב או בצמא, אם אתה לא ממית אותם בידים, עדיף שתשאיר את הקן עד שיגדלו אלא אם כן זה באמת מאוד מפריע. בכל מקרה את המצוה אפשר לקיים.

  20. אתם גורמים לאנשים לחוש צער על המעשה ומחפים על זה בטענה שזו מצווה אלוהית? כמו כן איך אתם מציעים לעשות חביתה מביצי יונים מבלי בקרה על כך? זה חוסר אחריות.

    שאלת תם – מדוע אתם לא מזדהים בשמותיכם?

    אנשים, אני מציע שתערערו על מה שאומרים לכם וקבלו החלטות מוסריות לפי אמותיכם.

  21. לא הבנתי על מה הכעס הגדול שלך. הרב המשיב על תשובה זו אינו נמצא בשנים האחרונות באתר, על כל תשובה שאתה מקבל תוכל לבקש את שם הרב המשיב.

  22. אני לא מבין חלק מתשובות הרבנים כאן.
    כמה שאלו כאן על קן שהיונה כבר דוגרת שם על הביצים במשך שבוע, והרבנים ענו להם לשלח את האם ולקיים את המצווה.
    הרי אחרי יומיים שלוש – כבר אי אפשר לקיים את המצווה עם הביצים (כי כבר מתרקם בהם הגוזלים), וצריכים כבר לחכות שהגוזלים יבקעו מהביצים. לא?!

  23. גם אחרי יומים שלוש ניתן לבדוק מול האור אם יש בה ריקום נימים, או אם נהייתה אפורה שאז כדבריך אין לקיים בה את המצוה.

  24. לכל המשיבים המלעיזים על רבני האתר הקדישים חינם זמנם למבקשי עשיית מצוות שילוח הקן- 'סורו סורו טמא'
    מי שיש בו יראת שמים, לא מלעיז על החכמים, ןעל אחת כמה וכמה על דברי חז"ל: '…האומר על קן ציפור יגיעו רחמיך…משתקים אותו'
    וכך ראוי להגיב לחורפיכם דבר

  25. לפני 3 ימים מצאתי קן של יונה ו2 ביצים על אדן החלון, כל פעם שפותחים את החלון היונה נבהלת ובורחת. אני לא מעוניינת שיהיה לי קן עם גוזלים על אדן החלון ומצד שני כואב לי על האמא שמחכה לאפרוחים, מה גם שאני בהריון וחוששת שאם אגרש אותה יהיה היא תצטער והקטרוג הזה ישפיע על ההריון שלי. אנחנו משוועים לקנות דירה ולא מצליחים ואני יודעת שזו סגולה. מה עלי לעשות?

  26. השואל דיבר על "ציפור" סתם, ואיננו יודע בוודאות שמדובר בעוף טהור, אז היה צריך להדגיש שאם מדובר בעוף טמא – אין מצוות שילוח הקן כלל.

  27. מובא בתשובות הרבנים בדיני שילוח הקן כאן, שמצוה לקיים השילוח רק לפני מלאת להם מספר ימים אז עדיין אין תחילת ריקום אפרוח ואין חשש שהן ביצים מוזרות, ולכן אחרי מספר ימים יחכו עד בקיעת הגוזלים וכו'.. והיא שיטה המובאת בספר של הרב דן שווארץ ז"ל
    אולם כבר דנו בזה גדולי האחרונים וצידדו שמצוה לשלח תמיד בלי לחשוש, כי אפשר להשימן תחת עוף אחר, וראה בספר "שלח תשלח" עמ' ע"ג, ובספר "מצוותיך שעשעי" עמ' תפ"ב ושם ב"נר לרגלי" הערה כ' שורה ארוכה של פוסקי זמננו ובהערה כ"א ועוד

  28. שאלה – אני מניחה שהמצווה ניתנה בימים לא היו סופר מרקט זמין לקניית ביצים ואז אם אדם פגש בדרכו בקו ויש לו צורך במזון, מצווה לשלח את האם לפני לקיחת הביצים על מנת לא להסב לה צער…
    אבל מה הקשר להיום?
    כשיש ביצים זמינות לכל דורש בכל סופר בכל רחוב למה להסב צער נוסף ליונה מקננת?
    אגב, בניגוד לתרנגולת שמטילה יום יום ביצה, יונה מטילה ביצה או שתיים רק רק בעונת הרבייה…
    נקודה למחשבה,
    האם זו לא תהיה חמלה יהודית ומצוות צער בעלי חיים לאפשר ליונה לקנן, ואף להגן על היונה והגוזלים עד שיגדלו ויעופו לדרכם?

  29. יש הרבה תוכן פנימי במצוה הזו מעבר להשגת ביצים לאכילה… כתוב שכאשר האם מיללת על בניה גם הקב"ה מיילל כביכול על בניו וכו', כל העומק הזה לא קשור לסופרמרקט.

  30. רעת הפוסקים שהיום החצר אינה קונה את הקן לבעל החצר כיון שאנשים לא מעונינים בכך, וממילא המצוה יכולה להתקיים גם במרפסת.

  31. כאשר המקום מופקר ודאי מתקיימת המצוה ויש שכתבו שבזמנינו גם אם אינו מופקר הוא אינו זוכה לו כיון שאף אחד לא מעוניין בזה היום, ועדיין זה בכלל הפקר ויש בו מצוה.

  32. היי שאלה.
    לפני שבועיים בערך התחילה היונה לבנות קן. בעדן החלון שלי.והטילה ביצה אחת, אחרי כמה ימים הטילה בייצה נוספת.
    לאחר בירורים נודע לי שאין באפשרותי לקיים את מצוות שילוח הקן.
    שאלתי את הרב, האם יש מצווה לשילוח הקן. אמר לי הרב שהמקום אינו נקרא שטח הפקר ולכן אין מצוה.
    בקיצור גירשתי את היונה עפ"י הוראת הרב ואת הבייצים זרקתי לפח.
    הרגשתי צער גדול על זה. הסיבה לכך שגרשתי את היונה כי קראתי שהם מעבירים מחלות וכו.

    אשמח לדעת האם פעלתי נכון, האם לפחות קיימתי מצווה ?

  33. הרב הנ"ל לא דייק, הוראת הגר"נ קרליץ ועוד שבזמנינו שאף אחד אינו רוצה שחצרו תזכה לו את הביצים ניתן לקיים את המצוה גם אם המקום לא מופקר. לעצם הענין גם בהנחה שאין מצוה ודאי אפשר לסלק את הקן כשיש חשש מחיידקים.

  34. האם יכול להיות שהנקבה נשארת עד אמצע היום?
    אני רואה שרק אז הם מתחלפים
    [בלילה יש יונה שחורה ובאמצע היום בא אפורה]
    [פשוט יהיה לייותר קל לשלח ביום כי זה מקום חשוך

  35. כדאי להוסיף גם שהגרח"ק שליט"א אומר שגם אם שכתה לך חצרך אתה יכול להפקיר הקן והביצים, בפני ג' ובדיעבד גם בפני אחד ואפילו בינך לבין עצמך ולקיים המצוה

  36. שלום כבוד הרב. על הגגון מעל חדר השירות של השכן (של סבתא) התחילה לדגור יונה על ביצה (או שניים). דוגרתכבר מס' שעות, גם כעת, אין שום אפשרות להגיע למקום הדגירה בהישג יד. האם יש מצווה במקרה כזה, והאם חייב לשלחהּ? כמו כן, האם המצווה שייכת במקרה שאין צורך בביצים שלה? ואם לא, ובכל זאת משלחים אותהּ – מקיימים מצווה נדירה זו? אודה לתשובה מהירה של הרב. כל טוב

  37. תודה על התשובה המהירה במיוחד. גם במקל ארוך לא ניתן להגיע לשם. זה במקום עמוק. אם אין צורך בביצים וניתן לקיים המצווה, האם יש חיוב ממש, ואם לא נשלחהּ נבטל מצוות עשה? תודה

  38. כבוד הרב שלום רב.
    לא ידעתי במדוייק איך עושים מצוות שילוח הקן, שילחתי את היונה האם ולאחר מכן פשוט הפלתי את הקן מהחלון יחד עם הביצים.
    אמרו לי שטעיתי והייתי צריכה לקחת אליי את הביצים ולזכות בהן.
    האם בכל זאת קיימתי מצוות שילוח הקן?

  39. מסכימה עם מי שאמר כאן שזה ללמד אכזריות וטעות בהוראה..וכשאיננו אוכלים את הביצים זה פשוט אכזריות להורות לבני אדם שלא רוצים להרג-לזרוק ביצים חיות של עוף קדוש לפח או מהחלון..כי היה לי נסיון פעם לפני שנים גם חשבתי שזו מצווה… למרות שהיה לי נסיון בעבר בעיר הזו שאיש אחד ניגש לחלון הדירה וראה אם רובצת על הביצים..והווא היה בן תורה ולא רצה את הביצים רק לקחת אמר שמצווה לקחת הביתה ..וחשב להחזיר ואחת נשברה לו בדרך..והשנייה שהחזיר מכיוון שסילק את היונה בא עוף צבעוני טורף ביצים ואכל את השנייה שהיתה הפקר בקן אחרי שלקח..אבל לא זה עיקר הנסיון אלא נסיון שלי..ששילחתי יונה או תור מאדן החלון לפני כמה שנים.. ובגלל הבן תורה ההוא שאמר ששמע שצריך להגביה הביתה ולהחזיר לקחת הביתה והחזרתי מייד שהיונה תמשיך לדגור..היא לא חזרה והיה קר בלילה..וחששתי שימותו מקור..אחרי זמן רב של קור הכנסתי הביתה וניסתי לשמור על חום נמוך סביר ולהחזיר שוב החוצה כשהתחמם..הציפור לא חזרה..ביצה אחת נסדקה ובסוף לא יצא כלום חי רק גמרתי צער בעלי חיים נורא לציפור שנטרפה הקן שלה בשוגג…אחרי זה מייד נענשתי שלקחו לי בעל חי אחרת אהובה ממני מהקן לצער בעלי חיים לכמה חודשים וכמעט מתה ונטרפתי כי סרבו להוציאה לי והעדיפו ששתמות שמה ולא נתראה..ונטרפתי בוכה חודשים יום יום כמעט עד מוות ונסיעות אוטובוסים מוניות רבות מה שגרם לי מחלות קשות מאד הסתובבתי סביב צער בעלי חיים עטרות בנסיון להציל נפש בוכה ולא נתנו להוציא והיה צער רב מאד עד כמעט מוות עד שבקושי רב הוצאתיה פצועה אחרי התאכזרות רבה של צער בעלי חיים ונטרפתי כעונש משמים על מה שעשיתי לציפור לכן מסתבר שמה שהוסיפו שאולי צריך לדייק בלא תיקח האם על הבנים-אילו היית לוקחו שניהם זה אסור.. אבל מאז אני מניחה הקן לא נוגעת ובטוחה שלא איענש באותה מידה

  40. לקיים מצוה זו אף פעם לא אכזריות, צריך רק להתרגל לרעיון שיש כאן צורך מצוה. אנחנו רגילים לקחת לתרנגולות את הביצים שלהם ולאכול, אבל כשזה נוגע ליונים זה נהיה אכזריות?