גיוס בנות

שאלה:

שירות לאומי "יהרג ואל יעבור" .א. מתייחס לגיוס בנות בתקופת בן גוריון שאז היה גזירת שמד? ב. מתייחס גם לגיוס תלמידי הישיבות מדין גזירת שמד? ג מתיחחס לכל גיוס לצבא של כל איש או אישה חרדים ? גם לא תלמידת סמינר או בחור בישיבה דוגמת בחור עובד או סתם בחורה חרדית שכבר לא בסמינר " ד הלכה לכל בית ישראל כמו ג. עבירות .כך שההוראה גם לחילוני לו יצוייר שהיה בא לשאול האם להתגייס הינו אומרים לו שזה יהרג ואל יעבור כמו אם חילוני היה שואל האם לעבוד עבודה זרה . האם יש חילוק ברמת האיסור של שירות לאומי גם לבחור או בחורה חרדית או דתיה שמתנדבת באיזשהו ארגון תרומה דוגמת עזר מציון יד שרה וכד' המוגדר בחוק שירות לאומי הוי יהרג ואל יעבור ? האם זו הלכה בהתאם לזמן מסויים או שכיום הדברים השתנו ואם רוצים לגייס את כל בני הישיבות חלילה לצבא והאופציה היחידה היא להתגייס או לקפוץ מהגג , שכל עולם הישיבות יקפוץ מהגג ? כמו שהחזו"א הורה לגיסותיו "הלכה למעשה אמר להם החזו"א אם הצבא בא לגייס אותכם תקפצו מהחלון וכמו שהרמב"ם פוסק שאם יש גזירת שמד יהרגו כולם כפשוטו ולא יעברו האיסור".

תשובה:

שלום וברכה

דומני שיהרג ואל יעבור אמר החזון איש רק לגבי גיוס בנות, בודאי לא לגבי גיוס בנים.

הרעיון היה שאשה לא צריכה להתנצל על כך שאינה בצבא ואסור שתהיה נתונה לשליטת הצבא.

בחור שאינו במסגרת ישיבתית צריך ללכת לצבא, ואין לו כל היתר לשקר בענין זה.

אכן יש בעיה משמעותית שעם כל המסגרות הקיימות עדיין אין מקום שמתאים לאדם שבאמת ירא שמים, יש קושי גדול הן מבחינת צניעות, הן מבחינת שבת ועוד. וחובה על רשויות הצבא ליצור מקומות כאלו בשביל אנשים יראי ה'.