כיבוס בערב שבת למחרת תשעה באב

שאלה:

האם השנה ש י' בחודש הוא ע"ש יש איזה שהיא קולא לכבס לפני חצות היום? ואם כן – האם זה מוגבל לבגדי שבת בלבד או שאפשר כבר למלאות מכונה?

תשובה:

לצורך שבת ודאי מותר לכבס לפני חצות היום, אלא שנחלקו הפוסקים אם מותר להוסיף גם מה שאינו לצורך שבת, והמנהג הרווח להקל.

מקורות:

על המקילים: שש"כ מילואים לפרק מב, קובץ מבית לוי, ובס' קרא עלי מועד בשם הגר"נ קרליץ, שבט הקהתי ח"ג סי' קפב. בשו"ת אז נדברו ח"ח סי' מ מחמיר בזה. לכבוד שבת מותר כבר מהלילה, אבל בזה החמירו שלא להקל אלא לצורך שבת.

אמנם עי' בדברי השמירת שבת כהלכתה [פרק מב סעיף ה' הערה טז] שכתב "וגם שמעתי מהגרש"ז אוירבעך זצ"ל דמסתבר שרק לצורך שבת מותר לכבס שהרי באותו זמן נוהגת קצת אבילות ואין להתעסק בכיבוס בגדים" ובמילואים שבחלק ג' הוסיף להערה זו " ובמכונת כביסה אשר אין רגילים לכבס בה קצת אפשר גם להוסיף גם כביסה שלא לצורך שבת". ועי' שם גם בהערה טו שהביא את הדין שהתירו לפני חצות היום ולכן "כיוון שהתירו לפני חצות היום ומשום כבוד שבת אפשר שלענין כיבוס דאינו נהנה מיד אין כל הבדל בין בבוקר לפני חצות לבין בערב מיד אחרי הצום"