זכיה במכשיר שנשלח לכתובת אחרת בטעות

שאלה:

ראובן קנה מכשיר חשמלי דרך האינטרנט ושילם 100 דולר. הוא עקב אחרי המשלוח באתר אולם ביום ובשעה בו היה צפוי להגיע הוא עמד וחיכה והמישלוח לא בא. מצלמת הוידאו אישרה זאת. ראובן מתקשר למוכר ומתברר שהמכשיר נשלח אלא שהחברה העושה את מישלוחי הדואר לא ביצעה את שליחותה. המוכר שלח מכשיר אחר. בינתיים ראובן ערך מחקר יסודי ועבר משכן לשכן. הוא גילה שחברת המישלוחים טעתה ושלחה את המכשיר הראשון לבית אחר. ראובן שואל אם הוא יכול לשמור לעצמו את שני המכשירים. הוא טוען שהמוכר התיאש מהמכשיר הראשון (הוא לא יתבע את חברת המשלוחים) ולכן עשה את כל המאמץ ועבר משכן לשכן על מנת למצוא אותו ולזכות בו. מה הדין ? האם יש הבדל אם המוכר הוא יהודי או גוי (אם למשל המוכר הוא גוי שמא אסור להחזיר לו אבדה או אולי לפנים משוה"ד שייך גם כאן)?

תשובה:

שלום וברכה,

דין החפץ כדין אבדה. ואם המוכר יהודי יש להשיב לו את אבדתו – מצוות השבת אבדה. ואם המוכר גוי אסור להשיב לו את אבדתו כדין אבדת גוי שאסורה. אלא שאם השכן שקיבל כיוון לזכות בחפץ זכה בחפץ מדין הפקר. אבל אם לא קיבל לזכות אינו זוכה כיון שאין לו דעת לזכות.

בהצלחה.