סוכן ביטוח שטרח עבור לקוח ובסוף לא יצאה העיסקה

שאלה:

שלום וברכה
שמעון רצה להוזיל את את הביטוחים על הנכסים שלו, ופנה לסוכן ביטוח על מנת שיבדוק את זה. הסוכן בדק מול חברות ביטוח והצליח להשיג הוזלה משמעותית, ואז שמעון קבע איתו שיטפל בביטוחים שלו.
אלא שבתהליך של רישום הפוליסות, הם ביקשו הצהרת בריאות, ועפ"י ההצהרת בריאות של שמעון השתנה המצב, והסוכן לא יכל לקבל את המחיר שהציע. וע"כ שמעון כבר לא מעוניין לשנות את הפוליסת ביטוח הקיימת.
ועכשיו הסוכן ביטוח דורש תשלום על מה שעבד מול החברות ביטוח. אם היה עושה את הביטוחים עבור שמעון היה לקוח אחוזים מהביטוח עצמו, אבל עכשיו שלא עשה כלום דורש תשלום די גבוה על העבודה שעשה.
שמעון טוען שהסוכן לא ביקש ממנו הצהרת בריאות בהתחלה, וכאיש מקצוע היה מוטל עליו לבדוק את המחיר עפ"י המצב הבריאותי של שמעון, ולא סתם לתת מחיר עפ"י הממוצע.
בפועל שמעון מוכן לשלם חצי ממה שדורש הסוכן מאחר ואין זה עבודה גדולה, ושגם הוא מרגיש שאינו לגמרי אשם.
השאלה היא הדין עם מי? ואם צריך לשלם, איך משערים עבודה זו? והאם מתחשבנים במה שיכל הסוכן להרוויח?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הסוכן ביטוח מקבל שכר כמתווך שמביא לקוחות. וכמו כל מתווך שעבד וניסה והעסקה לא צלחה – לא זכאי לשכר כלל. כמו כן סוכן ביטוח שניסה להפנות לקוח ולבסוף לא הצליח בעבודתו, לא מגיע לו שכר – לא מהביטוח ולא מהלקוח. ובפרט שהלקוח לא אשם בנפילת העסקה, ולכן לא מגיע שכר לסוכן ביטוח.

בהצלחה.