שינוי תנור בשרי לחלבי או להיפך

יש לי תנור עם 2 תאים אחד חלבי ואחד בשרי.
אני רוצה להחליף שהלמעלה יהיה בשרי ולמטה חלבי.
האם יש דרך לעשות זאת וכיצד?
אנחנו אשכנזים אם זה משנה…
תודה!!

תשובה:

שלום וברכה

האשכנזים נוהגים שלא לשנות כלים מבשרי לחלבי ולהיפך, גם לא על ידי הכשרה, אמנם אם משנים לפרווה לתקופת מה, ניתן אחר כך לשנות גם את הפרווה הזה לחלבי או בשרי כפי שרוצים. כמובן נדרש תהליך הכשרה, יש לנקותו היטב בחומרים פוגמים שיהיה נקי, 24 שעות שיהיה ללא שימוש, ואז להפעילו על חומו המירבי 40 דק'. אין להכשיר לכתחילה תבניות, אבל את הרשת ניתן להכשיר באופן הנ"ל.

מקורות:

המג"א בהלכות יו"ט סי' תק"ט סקי"א החמיר שלא להגעיל כלי מבשרי לחלבי. אך יש לדון אם חומרא זו נאמרה גם בתנורים מכמה טעמים:  א, כל החשש שבלוע בתנור מהבשר או החלב הוא חששות של זיעה [שזה רוב תשמישו של התנור ולא חיישינן שנופל חתיכות שאינו השימוש התדיר בתנור מנח"ש והובא בהליכות שלמה על פסח] וזיעה בתנורים אינו דבר ברור ודנו בזה אחרונים. ב. בדרך כלל עד שעולה זיעה התנור מתחמם בשיעור חום שכבר נעשה הגעלה בזה, והמג"א שם כתב דבאופן שרגילות לחמם קודם שימושו אין להחמיר. ג, אם נאסור עליו הרי הדבר כרוך בהוצאות לקניית תנור נוסף ויש לדון אם החמירו בכה"ג חומרא זו. ולמעשה צ"ע. ובמשנ"ב הלכות יו"ט מביא מהפרמ"ג דהמנהג להטריף מקודם ואז להכשיר [כמובן באופן שאין חשש בישול בב"ח כגון שאינו בן יומו] אך להפוך את התנור לפרווה נראה דבוודאי יש להקל דכל החשש לענין נ"ט בנ"ט לכתחילה ובצירוף כל הנ"ל אין להחמיר בזה.החשש שנבלע בשר בתנור הוא ע"י זיעה לצד שיש זיעה בתנורים, וכך הוא רוב תשמישו ואף אם נחוש למיעוט תשמישו שנפלה חתיכת בשר לקרקעית התנור הרי בהתירא בלע מועיל ההכשר בליבון קל והוא מבואר בנקה"כ יור"ד סי' צ"ג להדיא מהרבה ראשונים והיא הלכה פסוקה. מדברי ר' אשי בע"ז עו,א דבהתירא בלע אף כלי שתשמישו ע"י האור מועיל לו הגעלה. אמנם המג"א בהלכות יו"ט שם כ' להחמיר שלא להגעיל כלי מבשרי לחלבי ויסודו מחולין ח,ב דהטבח צריך שיהיו לו ג' סכינים לבשר לחלב ולשחיטה מבואר דחיישינן שלא לסמוך על ההגעלה שיעשה כל פעם שמא ישכח. אמנם כאן ישנם לצירופים שכתבנו ויש לציין שהמשנ"ב בהל' יו"ט שם מביא שיכול להטריף לכתחילה ולהערים כדי לשנות מבשרי לחלבי, וכן הביא בהל' פסח תנ"א סעי' ג' דברי החת"ס דכשמגעיל לצורך פסח ג"כ יכול לשנות מבשרי לחלבי.