חימום מאכל בשבת על הגבהה על הפלטה

שאלה:

שלום רב
רציתי לשאול לגבי הנחת אוכל על הפלטה בשבת.
יש לנו רשת שנקראית 'על פלטה' שמניחים על הפלטה וזה יוצר גובה ס"מ בערך.
האם במקרה כזה, מותר להניח במהלך השבת חמגשיות עם אוכל יבש וגם אוכל רטוב?
האם מותר להוריד מהפלטה ואחכ להחזיר.

תודה רבה לכם

תשובה:

שלום וברכה

לגבי מאכל לח אין כל תועלת בהגבהה כזו, כיון שבמאכל לח החשש הוא משום שיש בישול אחר בישול, כך שאם זה יכול להגיע שם לחום שהיד סולדת בו – 45 מעלות, זה אסור. לגבי מאכל יבש שהחשש בו הוא רק לאיסור חזרה ולא לאיסור בישול, ומשום שאין בישול אחר בישול בדבר יבש, נחלקו הדעות: לדעת הגרש"ז אויערבך, כיון שנעשה מעשה להמעיט את החום וניכר שאין כוונה לבשל אלא רק לחמם, מותר. ומה שכתב השו"ע בסי' רנג שמותר להניח על קדרה מלאה דוקא ולא ריקנית, הוא משום שדבריו אמורים באופן שהקדרה הריקנית לא הונחה בכוונה תחילה להמעיט את החום. אולם הגרי"ש אלישיב כידוע החמיר בזה, והתיר להניח רק על סיר מלא ולא על הגבהה או צלחת הפוכה וכדומה. וזאת על פי דברי הפרי מגדים המובאים בביאור הלכה שם. למעשה נראה שמנהג העולם להקל בזה כדעת הגרש"ז אויערבך, והמחמיר תבוא עליו הברכה. מי שמחמם על בלך שעל הגז ולא בפלטה חשמלית, יש יותר סיבה להחמיר, כיון שיש שסברו שבפלטה חשמלית בכלל אין אסיור חזרה בדבר יבש, כך דעת הגר"ע יוסף, וכן צידד בעל האגרות משה כידוע, ולכן אף שמנהג רבים להחמיר בזה, בצירוף שני הענינים יש להקל יותר.